Församlingen håller för tillfället på med arbetet att färdigställa ett kolumbarium på Norra kyrkogården i Visby. I kolumbariet kommer det finnas flera pelare och i varje pelare kommer det att finnas plats för åtta urnor i fyra våningar.

– Det här är en ny typ av gravskick som inte funnits på ön tidigare. Det är något som vi vill testa här på Gotland. I Stockholm är det här ganska vanligt på grund av platsbrist, säger Mats Ahlqvist.

Visby domkyrkoförsamling har bland annat hämtat inspiration från Jönköping inför arbetet med att färdigställa kolumbariet på Norra kyrkogården.

Artikelbild

– Vi kommer vara framme i mars eller april innan det blir klart. Vi vill testa det här och har tidigare fått efterfrågningar på något liknande, säger Mats Ahlqvist.

Han menar att det här är ett bra sätt för dem som alltid inte har så mycket tid att besöka en grav.

– Det kan vara så att man är uppväxt på ön och bor på fastlandet. Samtidigt har föräldrarna bott på Gotland och gått bort, då sköter vi en sådan här plats. Sedan kommer det att finnas plats i rabatterna att sätta en blomma de gånger man är hemma, säger Mats Ahlqvist.