På tisdagen berättade Helagotland.se om de högar av skräp som lämnats i ett skogsområde nära kyrkan i Halla.

LÄS ÄVEN: Nedskräpning retar upp grannar

Men "skräpet", bland annat lastpallar och takplåt, är inget skräp – utan material som snart ska flyttas till en ny plats. Det menar den soft air gun-förening vars företrädare nu träder fram för att reda ut situationen i Halla.

Artikelbild

| "Skräpet" ska snart flyttas från Halla till en ny plats.

– Jag tycker det är lite höna av en fjäder kring det här. Det är inget skräp som ligger där, utan träpallar och takplåt. Det är inte så att vi har kommit och sedan bara dragit därifrån. Vi är en förening med 150 medlemmar som började spela airsoft på den här marken 2014. Fram till augusti i år har vi använt marken, men nu är tanken att vi ska flytta banorna till en ny plats på Gotland, berättar Jens Hellström, styrelseledamot i föreningen.

Markägaren har enligt föreningen hela tiden varit positiv till att marken använts till soft air-banorna. Föreningen fick låna marken till sitt spelande i utbyte mot att ta hand om den omgivande skogen, rensa upp grenar och annat åt markägaren.

Vad tänker du om att grannar stört sig på "skräpet"?

–  Man kan ju prata med markägaren som kan prata med oss istället för att tissla och tassla. Markägaren känner oss mycket väl. Det finns heller inga hus här i närheten, säger Jens Hellström.

Artikelbild

Innan den sista december ska marken nu ha återställts eftersom markägaren sökt EU-bidrag för marken. I och med det behöver föreningen flytta på sig, om de inte vill börja betala hyra. Och det har föreningen inte råd med eftersom verksamheten inte drar in några större pengar, menar Jens Hellström.

– Vi har inte råd att betala en hyra utan istället fick vi leta upp en annan mark.

Så fort det har skrivits avtal om en ny markplätt kommer det byggmaterial som ligger och väntar i Halla att flyttas dit, menar han.

– I värsta fall kommer vi att få flytta grejerna till en förvaringsplats innan den sista december, om vi inte fått klart med en ny plats.

Han tycker inte att någon granne behöver oroas över de saker som ännu ligger kvar i Halla.

– Vi är på väg därifrån och är medvetna om att det ligger saker kvar, men det finns i princip inga spikar kvar för några stackars djur att kliva på och barn tror jag inte går över en åker 600 meter in i skogen för att klättra på några pallar. När det gäller kulorna som vi skjuter med så är de biologiskt nedbrytbara, och inte gjorda i plast så som det ofta var tidigare. Vi vill hålla det miljövänligt, säger Jens Hellström.