Turerna kring den gamla brandstationen på Klinttorget i Visby innerstad har varit många. Nu är det klart att fastigheten snart kommer att läggas ut till försäljning. Region Gotland och Visby stads brandkårs kamratförening, som för tillfället hyr byggnaden, har förhandlat om ersättning för det som föreningen investerat i byggnaden.

– Det är inte så mycket pengar som det rör sig om. Men vi har kommit överens om ersättning, samtidigt så vill vi väldigt gärna köpa gamla brandstationen, säger Henrik Johansson, brandmästare och medlem i föreningen.

Han säger att de har flera finansiärer som ska hjälpa dem med ett eventuellt köp.

– Det är externa finansiärer som erbjudit sig att bidra på olika sätt. Då gör vi i så fall avtal med dem, säger Henrik Johansson.

LÄS MER: Brandmännen förhandlar om gamla brandstationen

Per-Eric Edlund, försörjningschef vid Region Gotland, säger att fastigheten kommer läggas ut till försäljningen under våren. Det är dock oklart om man på något sätt får förändra byggnaden – eftersom den är kulturminnesmärkt. Regionstyrelsen ska innan försäljningen säga okej till den ersättning som förhandlas fram med Visby stads brandkårsförening.

– Vi vill inte gå ut med vad man kan göra med byggnaden, för vi vet helt enkelt inte. Den som köper får göra en riskbedömning om det är värt att köpa fastigheten, säger Per-Eric Edlund.

Han säger att det finns flera intressenter som vill köpa den gamla brandstationen.

– Det surras om att det finns en del intressenter och det har kommit upp varje gång som det har skrivits om brandstationen, säger Per-Eric Edlund.