Vid 20-tiden på nyårsaftonen skrämdes det åtta månader gamla fölet Deena av fyrverkerier, skenade iväg och föll så pass illa ner i ett dike att hon sedan tvingades avlivas.

LÄS MER: Föl skrämdes av raketer – fick avlivas

Veterinären Håkan Onsjö menar att fyrverkerier påverkar väldigt många djur och att det är ett omfattande problem.

Artikelbild

| Håkan Onsjö (M).

– Helt klart, det är en väldigt stor oro och ett stort obehag för många husdjur och därmed även hos ägarna, säger Håkan Onsjö.

– Jag har varit med om ett flertal fall med hästar som gjort sig illa och ett antal hundar som har rymt, men det är ovanligt med händelser av den här karaktären med en häst som får avlivas.

Han förespråkar att användandet av fyrverkerier ska begränsas, vilket skulle underlätta situationen för både djur och ägare.

– Om man tittar ur ett vidare perspektiv så är det många människor som gör sig illa också. Det är farliga saker man hanterar på ett sätt som är väldigt vårdslöst. Jag har väldigt svårt att förstå varför man har så vittgående tillstånd till att använda de här pjäserna här och där.

Artikelbild

| Fölet Deena.

Att helt förbjuda fyrverkerier tycker inte Håkan Onsjö ska behövas.

– Det är väldigt lätt att ropa på förbud, men man borde kunna ha en diskussion där alla får sina behov tillfredsställda. Jag är en förordare av att man har vissa platser där det var tillåtet och att man där har övervakning. Då kan de som vill se fyrverkerier ta sig till de platserna på angivna tidpunkter.

I tätorter bör fyrverkerierna i framtiden kunna ersättas av laserljusshower, menar Håkan Onsjö.

– Redan i dag finns det bra exempel på sådana, som lyser upp himlen och ger en festlig inramning.