Enligt de ursprungliga planerna skulle kulturskolans gamla lokaler i Visby innerstad säljas på den öppna marknaden när Kulturskolan flyttat till sina nya lokaler vid Wisbygymnasiet. Den nybildade föreningen "Kulturkluster Visby" har dock arbetat aktivt för att få hyra in sig i lokalerna, och när regionstyrelsens arbetsutskott sammanträdde på tisdagen beslutade man att gå vidare med just uthyrnings-spåret. Enligt regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) är en försäljning fortfarande inte utesluten, men i dagsläget ligger fokus på att utreda vad som krävs för att en uthyrning av de slitna lokalerna ska vara möjlig.

– Det handlar om att vi måste undersöka vad för investeringar som krävs för att vi ska kunna nå upp till de regelverk som finns. När vi vet den prislappen, så vet vi vilken hyreskostnad det innebär för hyresgästen, säger han.

Björn Jansson är tydlig med att Kulturklustret inte kommer få några subventioneringar och att de nödvändiga investeringarna ska täckas av hyran de kommer att betala som hyresgäster.

Artikelbild

| Kulturskolan i innerstaden.

– Det ska inte vara någon merkostnad för regionen.

Varför har ni valt att tänka om gällande en försäljning på öppna marknaden som huvudalternativ?

– Försäljningsbeslutet finns fortfarande kvar i botten, men vi tycker att den här idén är så intressant att vi vill prova den.

LÄS MER: Besked: Ingen försäljning av gamla kulturskolan (PLUS)

Peter Wennblad, ledamot för Moderaterna i regionstyrelsen, är dock mycket kritisk till att man från majoritetens sida valt att jobba vidare med en uthyrning.

– Jag är extremt skeptisk till att man går vidare med det här utifrån det underlag vi fått. När det gäller en uthyrning så fattades det beslut i somras om att man ska göra en total överblick när det gäller hyresnivåer, hyrestäckning och nödvändiga investeringar, men inget av det har vi fått, säger han.

Peter Wennblad menar att regionen tar en stor risk om man renoverar en fastighet för stora pengar, för att sedan inte ha någon egen verksamhet där alls.

– Oavsett om vi har kostnadstäckning eller inte, ligger det verkligen i regionens intresse att ta en sådan risk?, frågar han sig.

Wennblad är även kritisk till hur majoriteten väljer att prioritera kring gamla kulturskolan.

– Det finns ett jätteinvesteringsbehov när det gäller skola, förskola och äldreboenden till exempel, men det saknas pengar. En försäljning av gamla kulturskolan hade gjort att det kommit in pengar till behövliga investeringar.

– Trevligt med ett kulturkluster, men är det nödvändigt? Nej, är mitt svar.

Björn Jansson håller med om att en försäljning av gamla kulturskolan hade kunnat ge välbehövliga miljoner till regionkassan, men tycker ändå att det är rätt beslut att gå vidare med en uthyrning.

– Man får väga saker emot varandra, och att skapa ett kreativt centrum känns väldigt tilltalande. Det känns som att det här kan ge något väldigt intressant, säger han.

Det finns åsikter som säger att det finns slitna skolor, som i Västerhejde till exempel, där investeringsbehovet är väldigt stort. Borde det prioriteras högre än en uthyrning av kulturskolan?

– Man kan alltid blanda in vad som helst i sådana här diskussioner, men när det gäller Västerhejde är det en helt annan problematik. Det här är ett helt eget spår som inte har något med skolan att göra.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.