Försvarets största övning på mer än 20 år, Aurora 17, har startat och den 17 september planeras de första båtrörelserna mot Gotland. Efter det kommer försvaret, tillsammans med militär från åtta andra länder, där ibland USA, att öva över stora delar av Sverige och Gotland. Nätverket mot Nato består av en rad gotländska organisationer där bland annat Miljöpartiet, Aktionsgruppen mot Nato på Gotland och Kvinnofronten ingår. Tillsammans planerar de en manifestation mot Aurora och Nato dagen innan de första soldaterna beräknas komma till ön för övningen.

– Olof Palme arbetade för att Östersjön skulle bli ett fredens hav, och till östersjön och Gotland kommer nu krigsspelet Aurora, säger Charlotte Wiktorsson från Aktionsgruppen mot Nato på Gotland.

I och med övningen Aurora blir det första gången som det värdlandsavtal som skrevs på 2016 prövas skarpt. Detta samtidigt som Ryssland genomför den stora övningen Zapad 17 på andra sidan östersjön. Något som aktionsgruppen finner oroande.

Artikelbild

| Charlotte Wiktorsson, Aktionsgruppen mot Nato på Gotland

– Enligt värdlandsavtalet finns det ingen rätt att kolla upp vilka vapen som natosoldaterna har med sig till Gotland. Om det kan vara nukleära vapen vet vi inte, men om det skulle vara så kommer spänningen öka och vi kommer inte bli speciellt mycket säkrare på Gotland, säger Sten Sandberg från Aktionsgruppen mot Nato på Gotland.

– Det är ett svek att samarbeta med Nato, för majoriteten av Sverige som tror på fred och neutralitet. Det är att sälja ut vårt försvar, vårt oberoende och vår neutralitet och är inget annat än rent landsförräderi, säger Sten Sandberg.

Manifestationen som hålls på lördagen på Östercentrum med tal och musik följs av både tal och samtal i Almedalsbiblioteket med bland annat Stefan Lindgren och Stina Oscarsson.