Veckan invigs på tisdagskvällen med mingel, konsert och tal på Länsteatern. Invigningskvällen avslutas med spoken word med Timimie Märak. Under veckan kan den som vill gå grundkurs i HBTQ, se på film, föreställningar och utställningar i ämnet eller gå på regnbågsparty med mera. Gotland pride är öppet för alla, och samordningsgruppen menar att veckan är till både som en mötesplats för HBTQ-personer och som ett sätt att utbilda samhället i HBTQ.

– Veckan arrangeras för att öka medvetenheten om allas olikheter, och för att skapa ett mer inkluderande samhälle, säger Mariancila Kim, en av de fem i samordningsgruppen.

– Men den är också ett safe-space för de som är HBTQ. Att de ska få vara majoritet i ett rum, en vecka om året, säger Annika Wassén.

Artikelbild

| Samordningsgruppen består av Maja Ollberg, Annika Wassén, Mariancila Kim, Alex Lithander och Anton Berglund (som inte är med på bild)

Gruppen är också överens om att frågorna är något som ständigt behöver jobbas med.

– Det handlar ju om mänskliga rättigheter, och mänskliga rättigheter kan man aldrig ta för givet, säger Annika Wassén.

– Det är ett arbete som alltid måste fortsätta, det är ingenting som vi blir färdiga med. Målet är ju att bli färdiga, men vi är ju långt ifrån målet, säger Maja Ollberg.

Veckans program med drygt 30 punkter innehåller bland annat drop-in-vigsel, filmmaraton och regnbågsyoga, och den som vill utmana sig kan försöka se på den 24 timmar långa föreställningsstafetten som äger rum torsdag till fredag på Länsteatern. 47 olika föreställningar, filmer och framträdanden avlöser varandra i ett dygn där alla handlar om att bryta mot normen.

Artikelbild

Du kan läsa om alla programpunkter och se hela programmet här