Kenneth Carlzon äger fastigheten där Flextronics tidigare låg, och där bland annat Försäkringskassan och Friskis huserar i dag.

Planerna för den gamla fabriken är stora, bland annat ska de bli en galleria med handel. Men trafiksituationen är långt ifrån optimal, korsningen utanför där Broväg korsar Norra Hansegatan vid Statoil Norr är en trafikfara. I många år har trafiksituationen i korsningen diskuterats, men inte mycket har hänt.

– Vi vill få en bättre lösning för de som ska komma in till vår fastighet, så jag kontaktade regionen och föreslog ett samarbete, säger Kenneth Carlzon.

Artikelbild

| Kenneth Carlzon tar tag i trafikproblemen på norr.

Kostnaden för rondellen beräknas landa någonstans kring åtta eller nio miljoner kronor.

– Det är regionen som projekterar arbetet, vi betalar hälften av vad det kostar. Förhoppningsvis är allt klart så att bygget kan starta någon gång framåt vårkanten, säger Kenneth Carlzon.

Tommy Gardell, ordförande för tekniska nämnden, är positiv till samarbetet:

– Kenneth vill att trafiken lättare ska komma in till hans affärsområde och då vill han bygga en rondell och finansiera vilket vi ser som jättepositivt. Trafiken blir bättre och han får lättare trafik till sitt område. Det fanns inte planer på att bygga en rondell just där men vill de betala så gör vi det. Jag tycker det är bra att inte allt ligger på skattebetalarnas pengar.

Att företag delfinansierar trafiklösningar är inget nytt, säger han:

– Ett annat exempel är när vi byggde rondellen vid Stenhuggaren. Då gick Coop in och delfinansierade rondellbygget för de ville att en av vägarna skulle leda till dem. Så då gör vi deal på det sättet, vi har nytta av rondellen, trafikverket vinner på det och Coop blir nöjda.

Just nu bygger Kenneth Carlzon ut Försäkringskassans lokaler i fastigheten, det ska vara klart i sommar. I slutet av 2016 hoppas han att den första nya butiken i gallerian kan öppna. Men vilka de nya hyresgästerna blir kan han inte berätta ännu:

– I de avtal vi skriver har vi tystnadsplikt. Jag hade gärna gått ut och berättat, men jag får inte. Just inom handeln är det här väldigt trögt, tyvärr. Men jag hoppas verkligen att vi får berätta under våren. Men vi har en plan som vi jobbar efter, och det ser bra ut tycker jag. Vi tar det steg för steg.