Nu är det klart att eldningsförbud råder på Gotland. Från och med vid 12.00 under måndagen och framöver kommer det att vara eldningsförbud på ön.

"Bedömningen av brandrisk är gjord utifrån prognosunderlag som tillhandahålls av Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI). Vädret och den torra vegetationen medför nu att en liten brand riskerar att bli mycket stor och svårkontrollerad innan brandförsvaret hinner få ut tillräckligt med resurser till platsen", skriver Region Gotland i ett pressmeddelande.

Eldningsförbud innebär att man inte får elda med öppen låga utomhus. Människor får inte heller grilla fritt i naturen. Räddningschefen Dick Svennefelt säger att det för tillfället är mycket stor risk för brand på norra Gotland.

– Anledningen till att vi nu fattat det här beslutet är att det är torrt och hemskt mycket blåst. Det finns en skala på 0-5 E, norra Gotland har 5E nu och det ser inte ut att bli någon ändring de kommande dagarna, säger Dick Svennefelt.

Han säger att det ser ut som att eldningsförbudet på Gotland kommer att bli kvar en tid framöver.

– Det är vädret som avgör helt och hållet. Så om det blir mycket regn tar vi bort det, men skvätten som kom i natt betyder ingenting för om vi ska ta bort det eller inte, säger Dick Svennefelt.

Han betonar allvaret och att människor som vill grilla gör det på ett rätt och riktigt sätt.

– Du får inte elda och ska man grilla får man göra det om det är en grill som inte står direkt på backen. Det ska vara en bit ovanför mark, säger Dick Svennefelt.