Efter tre år som projektledare för Vinternatt som hjälper EU-migranter på ön med tak över huvudet, väljer nu Annamaria Bauer att sluta. Vid årsskiftet återvänder hon till sitt gamla jobb som ombudsman för Vänsterpartiet på Gotland.

– Man kan inte hålla på hur länge som helst, för att göra ett bra jobb tror jag att man ska ta in någon ny, fräsch. Sen vill jag tillbaka till mitt ordinarie jobb när det blir valår. Jag tycker att det är förfärligt roligt att bedriva valrörelse, säger hon.

Hon menar att projektet har varit framgångsrikt.

Artikelbild

| Tomt. Allt fler migranter har svårt att få ihop pengar ens till det allra nödvändigaste.

– Vi har fått väldiga lovord från Amnesty som var här nyligen och som skriver en rapport om romers situation i Sverige. De hyllar Gotland, Vinternatt och regionens sätt att hantera det. Det här hade inte gått utan regionen som på bred front hållit med om att det är är en situation som vi måste lösa, säger hon.

Samtidigt vittnar Annamaria Bauer om att situationen för de 25-30 migranter som finns på Gotland är tuffare än någonsin.

– De får mindre och mindre i sina muggar och det finns inga jobb nu när sommarsäsongen är över.

I vissa fall får migranterna inte ihop mer än 20 kronor om dagen, vilket gör det svårt för dem att ens klara brödfödan.

– Det är skittufft. De äter varje dag, absolut, men det beror ju på att de hjälps åt. Flera har varit tvungna att åka hem utan att ha några pengar alls med sig till anhöriga eller som får hjälp av volontärer med det nödvändigaste ibland.

Har förståelsen för dem minskat?

– Debatten har påverkat människors sätt att behandla dem. De får väldigt mycket fler utskällningar nu. De får höra att "ni ska se att ni snart ryker". Folk är väldigt mycket mer otrevliga på ett sätt som vi inte sett förut och framför allt inte på Gotland.

Hon tror att Moderaternas motion om ett tiggeriförbud har öppnat för en tuffare attityd mot tiggeriet. Men hon tror också att folk har "tröttnat" på situationen.

– Det är lättare att ta till sig människor som har ett problem som är ändligt: människor som flyr får uppehållstillstånd och kommer in i samhället, sen är det klart. Men de här människorna har problem som vi inte kan ana slutet på.

Enligt Göran Wahlqvist, verksamhetschef på Röda Korset pågår nu rekryteringen av Annamaria Bauers efterträdare:

– Vi träffar en kandidat ikväll och en på fredag, så vi håller på och rekryterar. Vi måste ersätta henne, det finns ingen annan plan. Vi har ju finansiering beviljat för hela nästa år också, säger han.