Årfelts extra tunga lejon kan rädda liv

I Burs finlirar konstnären Anders Årfelt på formen till de extra stora betonglejon som Stockholms stad beställt. Tre ton väger de nya väghindren vars föregångare troligtvis räddade flera liv vid terrorattacken på Drottninggatan.

Huvudet är en av fem delar som utgör formen för det tre ton tunga lejonet.

Huvudet är en av fem delar som utgör formen för det tre ton tunga lejonet.

Foto: Paula Zielinski

Livräddare (GT)2018-02-07 07:25

Anders Årfelt har i över fyrtio år skapat vackra väghinder i form av betonglejon och baggar i sin ateljé i Burs. Baggar till Gotland och lejon till Stockholm.

Det var efter terrorattacken på Drottninggatan den 7 april i fjol, då Rakhmat Akilov med lastbil i hög fart hade ihjäl fem personer, och skadade många fler, som idén om extra tunga lejon kom för att höja säkerheten i huvudstaden.

– Till att börja med kommer vi beställa två lejon av den tyngre modellen, som är tänkta att placeras som solitärer på Drottninggatan. Någon exakt placering har vi inte bestämt än, utan vi får se hur de passar in i stadsmiljön, säger Elisabeth Rosenquist Saidac, stadsträdgårdsmästare i Stockholms stad.

LÄS MER: Extra tunga lejon från Gotland

Hon säger att trafikkontoret varje dag får frågor om de nya lejonen och berättar att föregångarna sedan länge varit ett signum för staden. Därför, menar hon, kändes det helt rätt att fråga konstnären om en tyngre modell som ett led i att höja säkerheten på Drottninggatan.

– Jag blev väldigt glad när jag fick det nya uppdraget, och jag är helt övertygad om att jag räddade flera människoliv tack vare mina lejon, säger konstnären och föredetta Solbergaläraren, Anders Årfelt, 83 år.

De gamla betonglejonen väger strax över ett ton, men de nya som ska gjutas på sockel, blir betydligt svårare att forcera, och har krävt en helt ny prototyp som konstnären jobbat med sedan den första september i fjol.

På torsdag levereras formen till Skanska i Träkumla, som gjuter Årfelts alla lejon. Då ska en provgjutning ske för att se att allt fungerar innan Stockholmsdelegationen kommer över.

– Den 27 februari åker jag tillsammans med några andra representanter över till Gotland för att vara med vid gjutningen, och vi har nyligen lagt in en beställning på 60 till av den mindre varianten, säger Elisabeth Rosenquist Saidac.

Anders Årfelt kom till Gotland 1963 tillsammans med hustrun Astrid, där de under en motorcykelsemester hittade drömhuset i Burs. Här har den före detta teckningsläraren sin ateljé, där han med trassel i högsta hugg polerar det sista av den nya prototypen.

– Det har varit ett väldigt krävande och krångligt projekt, och trots att formen är i fem delar så är det väldigt tungt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om