”Vem bryr sig?” är ett samarbete mellan IOGT-NTO, Anhöriga mot droger (AMD) och Nykterhetens bildningsförbund (NBV), vilket drog igång under hösten.
Ambitionen är att verka mot det allt mer utbredde droganvändandet i samhället.
Christian Lewander är verksamhetsutvecklare på NBV Gotland:
– Genom det här samarbetet genomför vi vårt långsiktiga arbete tillsammans. I höstas arrangerade vi bland annat tre välbesökta föreläsningar, säger han.
Bland de planerade aktiviteterna finns tre typer av grupper som startar inom kort, som ett komplement till den verksamhet som redan finns på exempelvis MiniMaria:
En föräldra- och anhöriggrupp baserad på information kring olika preparat samt hur samhällets instanser samverkar, öppen även för familjer som inte varit i kontakt med drogproblematiken.
En föräldra- och anhöriggrupp för familjer där det förekommer eller har förekommit drogbruk.
En syskongrupp, vilken leds av vuxna men där syskonen oro och funderingar står i centrum.
Studiecirklarna, med tre till fem träffar vardera, startar i Visby inom någon eller några veckor och Christian Lewander är övertygad om att behovet av att möta andra i samma situation är stort.
– Att få träffas och känna att man inte är ensam är alltid viktigt. NBV driver inga egna studiecirklar utan samverkar med andra organisationer. ”Vem bryr sig?” är ett forum dit folk kan vända sig med sina frågor och funderingar exempelvis via Facebook, säger han.
Under förra veckan genomfördes en workshop under rubriken ”engagerad förälder?”. Ett 30-tal personer slöt upp för att spåna idéer och framkomliga vägar.
Som ett resultat av detta ställer NBV en lokal till förfogande för en grupp föräldrar där känslan var att deras ungdomar umgicks i ”fel kretsar”.
– De kände att de behövde stöd av varandra och bildar nu en grupp för att skapa kontakter och gemensamt komma fram till hur de ska hantera situationen, säger Christian Lewander.
Förekomsten av narkotika på Gotland är för närvarande ”oroande stort”. Detta enligt Conny Johansson vid polisen i Visby.
Han intervjuades i artikelserien ”Narkotikan bland unga”, vilken publicerades i GT i oktober. Det finns i dag ingenting som tyder på att den trenden vänt.
Tillgängligheten har ökat över tid, många ungdomar är medvetna om att drogerna finns och de är lätta att beställa exempelvis på nätet.
Det ställer stora krav på föräldrar och andra vuxna i ungdomarnas närhet.
– Jag har hittills aldrig träffat en förälder vars magkänsla varit fel, sade Conny Johansson.