Mats Andersson var tidigare vd för Gneab, som då hette Gotlands Industrihus AB. Han var också den som belånade fastigheterna till 26 miljoner kronor. Han har med andra ord extremt bra koll på fastigheternas värde. De 15 miljoner som Videung AB betalat är inte i närheten av värdet.
– Jag skämtade i Radio Gotland och sa att det är ett loppisfynd. Men jag står för det, det är i princip loppispris. Bara den fastighet där Ahlsell ligger kostade mer att bygga, säger Mats Andersson.
Han har följt affären sedan den blev känd, med stigande förvåning. Det finns en rad frågor som han anser nyanserar bilden, och att enbart lägga skulden på regionstyrelsens ordförande Åke Svensson (S) som tvingades avgå är att göra det för enkelt. Bristen på ledning i Gneab, med förra vd:ns Sofia Wollmanns arbetsbörda och även hennes chefs, den sparkade regiondirektören Jan Björinges roll spelar in.
– Åke Svensson har naturligtvis gjort fel, och nu låter det som att jag bara rycker ut till hans försvar, men det finns mycket mer i detta. Det fanns ingen ledning för bolaget, och Åke Svensson fick antagligen den här affären klar framför sig och utgick från att den gått rätt till. Men om han hade vetat att fastigheterna var så hårt belånade skulle han aldrig skrivit på. Han är ju inte korkad. En liten post it-lapp från mäklaren hade räckt. Och om de fakturerade 150 000 plus moms för att ordna kontraktet kanske det hade varit värt det, säger Mats Andersson.
Åke Svenssons ansvar som ordförande i Gneab är oomtvistligt. Men samtidigt menar Mats Andersson att bilden borde nyanseras, och att fler borde kliva fram och ta ett ansvar.
– Åke kan inte ha fått alla kort på bordet.
Men att anklaga köparna är fel, anser han.
– Köparna har bara velat göra en så bra affär som möjligt, och det är inget konstigt. de lyckades också med en strålande affär, fram tills nu, säger Mats Andersson.
– Men eftersom det är uppenbart för alla att den här affären aldrig kommer att fungera, givet reglerna om statsstöd, så borde det ligga i köparnas intresse att så fort som möjligt sätta sig med regionen och backa alltihop. Ju förr desto bättre. Om något skulle hända med fastigheterna är det de nya ägarna som står för det, och då blir allt mycket svårare. Om köparna tänker efter så inser de detta.
Tony Johansson är vd för Videung AB. Han säger att man för samtal med Gneab, och att de inte lämnar några kommentarer i dagsläget.
– Vi har kommit överens om det, säger han.
Han vill inte heller kommentera om han visste om att fastigheten var belånad till 26 miljoner kronor. Något som tydligt framgår i redovisningarna. Men enligt Mats Andersson är det egentligen ointressant.
– Lånen är tecknade i Nordea och Kommuninvest mot kommunal borgen. En köpare kan inte ta över de lånen.
Nu ska fastigheterna värderas innan förhandlingarna mellan Gneab och Videung kan slutföras.
– Jag fattar inte varför man måste vänta på den. Det här är ju uppenbart för alla, inget man måste vara Perry Mason för att förstå. Det borde vara viktigare att reda upp detta fort.
Att köparna måste kompenseras ekonomiskt tar Mats Andersson för givet. Och att det kan bli en skadeståndsförhandling.
– Att lösa köparnas utlägg är en hederssak, och det är självklart att regionen gör. Sedan kan köparna ha andra krav.