Krönika Gotlands Folkblad Nytt år och nya utmaningar för världssamfundet. Det har börjat med iranska matdemonstrationer som egentligen var ett litet demokratiuppror. Nu verkar det som om den iranska diktaturen lyckats stoppa demonstrationerna.

Men de lär komma tillbaka. Jag är övertygad om att det kommer att bli fler demokratiska styren framöver i den muslimska världen för människors behov av rättvisa och frihet vinner alltid över despoter.

På 70- och 80 talen i Sydamerika såg det nattsvart ut som då bara bestod av högerdiktaturer understödda av USA. Idag är det en helt annan situation i Sydamerika även om det finns undantag dessvärre. Samma utveckling ser vi i Afrika. Kontinenten har länge styrts av totalitära diktaturer men det sker en gradvis demokratisering i land efter land.

Detta gör att jag känner en stor optimism när det gäller demokratiutveckling i de muslimska länderna, men det kommer att ta tid. Det som mer oroar är den högerextrema våg som sprider sig i Nordamerika och Europa idag.

Demokratiska höger- och vänsterpartier måste gemensamt agera mot extrema rörelser och inte spela med för att vinna makt, kortsiktigt. De kan bara stoppas av ett konsekvent agerande och ett långsiktig agerande i samverkan för annars hamnar vi lätt i en situation som föder despoter med enkla lösningar.

Såg programmet om 1968 på SVT som väckte många minnen för det var ett exceptionellt händelserikt år. Vietnamdemonstrationer, Pragvåren, gatukravaller och kårhusockupation. Mitt i detta stod Olof Palme som då var utbildningsminister och året efter skulle väljas till Socialdemokraternas Partiledare och därmed även Socialdemokratisk statsminister.

Olof Palme gjorde sig då känd för sin kamp för demokrati och mot förtryck. Jag var 16 år och samhällsintresserad och såg hur Vietnamkriget påverkade men det tog lång tid innan jag, tack vare Olof Palme, insåg vilket fruktansvärt krig USA utkämpade. Den krossade demokratidrömmen i Tjeckoslovakien väckte avsky och blev storpolitik i Hockey-VM. Hockeymatcherna mellan Sovjetunionen och Tjeckoslovakien blev en kamp till stöd för Tjeckoslovakien och demokrati.

Många europeiska städer drabbades av gatukravaller och här hade berörda demokratiska regimer och polisen inte alldeles lätt att hantera ungdomsrevolterna. Kårhusockupationen 1968 varade några dagar men det var en vänsterrörelse som ebbade ut i slutet av 70-talet.

2018 ser ut att bli lika dramatiskt och jag följer med stort intresse det som sker i Vita huset och Donald Trump lär nog se till att 2018 blir minst lika häpnadsväckande som 2017 om inte värre. Inget förvånar mig längre.