Ledare Gotlands Folkblad Gårdagens ledare av Eva Bofride på Gotlänningens centerpartistiska ledarsida var ett försök att dölja skillnaderna mellan vad den rödgröna majoriteten med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill, kontra den borgerliga minoritetens politik. I stort är de rödgröna och de borgerliga överens om budgeten för 2018. Det som skiljer är att Centern, Moderaterna och Liberalerna vill skära bort 50 miljoner kronor mer under 2018 än vad de rödgröna vill.

Båda blocken är överens om att 170 miljoner kronor ska minskas i regionens kostnader under tre år. Detta arbete pågår och gör att ekonomin nu ser mycket bättre ut. Underskotten i nämnderna har skurits ner betydligt och naturligtvis hjälper högkonjunkturen till att ge Region Gotland en starkare ekonomi. Det är väl inget fel att ett bra ledarskap har tur att styra under en högkonjunktur.

Eva Bofride är sur för att de rödgröna partierna talar om, att det är Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som står för den budget som gäller för 2018. Det är väl jättebra att partierna är tydliga mot väljarna, om vilka som föreslår vad när det gäller vad skattepengarna ska användas till på Gotland. Det är partierna som ställer upp i val vart fjärde år. För att medborgarna ska kunna veta hur de ska rösta, måste partierna vara tydliga om vad de står för. Det är liksom grunden i vår demokrati. De rödgröna är tydliga.

Tyvärr kan man inte säga det om de borgerliga. De försöker istället gömma undan den största skillnaden i budgetförslagen, nämligen de borgerligas ytterligare nedskärning under 2018 med 50 miljoner kronor. De kallar det inte ens för nedskärning eller besparing, de kallar det ”långsiktigt hållbar ekonomi”. Varför är inte de borgerliga ärliga mot väljarna och kallar en besparing för en besparing? Varför vågar inte Centern, Moderaterna och Liberalerna vara tydliga och stå för sin egen politik gentemot väljarna?

De vill inte prata om sin nedskärning, utan om att de vill satsa mer på personalpolitiken. Är det god personalpolitik att skära bort 50 miljoner kronor, vilket innebär att cirka 100 jobb i den gotländska välfärden för barn, äldre och sjuka, ska bort?

Allt de rödgröna gjort och gör är inte bra och allt de borgerliga gjort och gör är inte dåligt. De är överens om mycket, när det gäller att lösa Gotlands framtidsproblem. Men jag tycker det är jätteviktigt att vara tydlig mot väljarna om vilken politik man står för. Denna politik framförs på olika ställen bland annat på ledarsidorna. Eva Bofride kritiserar att det är en massa socialdemokrater, som skriver politik på Gotlands Folkblads socialdemokratiska ledarsida. Är det så konstigt att socialdemokrater skriver på en socialdemokratisk ledarsida? Det är inte mer konstigt än att centerpartistiska Gotlänningens ordinarie ledarskribent är riksdagskandidat för Centerpartiet och att Centerpartiets främsta politiker regelbundet skriver på Gotlänningens ledarsida.

För att få en starkare demokrati på Gotland krävs att partierna är tydliga med vilken politik de står för. Då får väljarna större möjlighet att se skillnaderna och välja det man önskar ska ske.