GOTLÄNNINGEN LIBERAL KOMMENTAR "Avancerad skatteplanering" kallas det tydligen att betala skatt utomlands när man bott utomlands. Debatten efter Uppdrag granskning säger mer om Sverige än om den verkliga skatteflykten.

Leif Östling, tidigare chef för Scania, numera ordförande för Svenskt Näringsliv, har tidigare bott i Nederländerna och arbetat för japanska Toyota. Därför har han, i enlighet med EU:s regelverk, bolag i Luxemburg och på Malta. För detta hudflängs han nu i diverse medier, efter att SVT:s Uppdrag granskning sänt dokumentären “Paradisläckan”.

"Det är naturligtvis oacceptabelt", säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Svenska Dagbladet. Exakt varför Östling borde tömma aktiva bolag utomlands på pengar för att föra dem till beskattning i Sverige framgår inte. Inte heller varför det skulle vara omoraliskt att betala skatt där pengarna tjänats in.

Nej, istället hamnar fokus i både rapportering och sociala medier på de förvisso klumpiga uttalanden Östling gjorde i dokumentären, om att han inte får mycket för skattepengarna och att han betalat mer skatt än de flesta. Detta tas som intäkt för att Östling tycker sig ha rätt att undvika eller helt är emot skatt.

Men det är att blanda bort korten. Det finns varken laglig eller moralisk skyldighet att omedelbart föra pengar till Sverige bara för att man flyttat tillbaka hit. När Östling väl tar ut pengarna från bolagen kommer han att beskattas enligt gällande regler.

Olaglig skatteflykt är ett reellt problem, och det finns definitivt upplägg som befinner sig i gråzoner, både juridiskt och moraliskt. Just därför är det dåligt att de som håller sig till reglerna hängs ut som skurkar.

På ett sätt är reaktionerna på dokumentären talande för det svenska medieklimatet. Det som SVT i sin skattjakt hittills grävt upp på Maltas stränder är ingen skandal, utan en karta över det socialdemokratiska idékomplexet. Den säger att alla, och särskilt de rika, ska betala så mycket skatt som över huvud taget är möjligt.

Helst ska man inte heller ställa några kritiska frågor om varför kommunen bygger arenor och konserthus för pengarna. Och bevare den som säger att skatten är för hög. Då väntar snart en offentlig uppläxning från finansministern.