Ledare Gotlands Allehanda På torsdag sänder SVT dokumentären ”Tvärvändningen” – om svängningen i flyktingpolitiken”. Hur bra dokumentären är vågar jag inte sia om, men det kan bli rätt pinsamt för två statsministrar. Den nuvarande och den föregående.

Dåvarande migrationsministern Tobias Billström (M) aktualiserade våren 2013 att Sverige borde försöka förändra migrationspolitiken så att färre asylsökande skulle söka sig hit. Men ”volymerna” fick inte diskuteras på den tiden. Billström löpte ett massmedialt gatlopp, för innehållet i budskapet och för hur han uttryckt det. Och han blev gruvligen åthutad av sin chef Fredrik Reinfeldt. Då det begav sig sade statsvetaren Tommy Möller att:

”Jag kan inte tänka mig något exempel från svensk politisk historia där en statsminister riktat så pass hård kritik mot en ledamot i regeringen.”

De enda inom partiet som försvarade Billström var några moderata kommunpolitiker med stark lokal förankring och kunskap om hur Sveriges migrationspolitik belastade deras kommuner.

Stefan Löfven, då partiledare (S) i opposition, var helt fördömande. En ursäkt från Billström var inte nog. Reinfeldt borde statuera exempel. Att tala om ”volymer” var helt förkastligt.

Som statsminister tvingades Stefan Löfven i panik lägga om migrationspolitiken under flyktingskrisen hösten 2015. En omläggning som hans skröt om i regeringsförklaringen han nyligen läste upp. Nu tar Socialdemkraterna ”ansvar”. Och har gränspoliser på sina affischer.

SVT har lättat på förlåten inför dokumentären där Tobias Billström berättar om stämningen inom partiet. Ingen vågade knysta om migrationspolitiken efter den avhyvling Billström fått av Reinfeldt:

– Människor påverkas av de omkringliggande förutsättningarna för debatt och hade sett hur det gick när den här frågan kom upp på agendan 2013.

– Jag mötte många som sade saker som de sedan inte var beredda att säga offentligt.

Ändå visste ju partiledningen om att flyktingskarorna tätnade. Det var ju därför Reinfeldt i sitt sommartal i augusti 2014, mitt under brinnande valrörelse, vädjade om att vi skulle ”öppna våra hjärten”. Att försöka avstyra den annalkande flyktingkrisen var det inte tal om.

Tobias Billström har efter några år som talman nu återförts till politikens centrum av nye partiledaren Ulf Kristersson, som gjort honom till gruppledare i riksdagen.

För övrigt är det den post Anna Kinberg Batra hade innan hon blev partiledare.