Ledare Gotlands Allehanda Statens ansvarsnämnd beslutade i går att avskeda Maria Ågren från hennes anställning i regeringskansliet. Det var jobbet hon fick efter att i januari – under stort hemlighetsmakeri från regeringen – ha fått sparken som generaldirektör för Transportstyrelsen.

Sanningen om varför Ågren fick sparken – säkerhetshaveriet i Transportstyrelsen – kröp fram i juli ett halvår senare. Men det var ju inte som att regeringen fått samvetskval och berättade hur det var. Det var Dagens Nyheter som avslöjade sanningen efter att Maria Ågren fått ett strafföreläggande.

Sedan dess har huvudfokus för affären varit hur valhänt och oskickligt den hanterats av regeringen, dess ministrar och statssekreterare.

Ja, länge informerades inte ens statsministern. Till denna dag hävdar Stefan Löfven att han själv fick veta först i januari i år. Ett år i okunskap trots att haveriet var känt av infrastrukturministern Anna Johansson, inrikesministern Anders Ygeman och statsministerns närmaste statssekreterare Emma Lennartsson. Alla har de blivit av med sina jobb. Försvarsminister Peter Hultqvist, som också var invigd utan att informera statsministern, sitter dock kvar. Han benådades av Centerpartiet och Liberalerna, i samband med riksdagens votering om den misstroendeförklaring som riktats mot Hultqvist.

Det var från regeringen begäran kom, att Maria Ågren skulle avskedas. Tydligen är det första gången en sådan begäran inkommit, att avskeda en generaldirektör i regeringskansliet. Det understryker väl hur allvarligt man ser på haveriet i Transportstyrelsen. Tyvärr, för Löfven, så understryker det ju också hur allvarligt haveriet inom regeringen var.

Och än är det inte över för Löfven. Bland annat fortsätter ju granskningen i riksdagens konstitutionsutskott.