Debatt Gotlands Folkblad TV4:s program ”Kalla Fakta” som i måndags handlade om hur Sverigedemokraterna handskas med interna kritiker har väckt uppmärksamhet. Minst sagt. Skademinimeringen är igång på sociala medier som är kopplade till SD vilka fylls med ifrågasättanden och smutskastning av de som uttalat sig i programmet, stöd till SD-ledningen och skarp kritik mot ”Kalla Faktas” journalister.

Samtidigt försöker SD:s partiledning skademinimera så gott de kan genom att polisanmäla ett övergrepp som knappast kan leda till åtal, om inte förövaren erkänner. Frågan är om de lyckas, med sin skademinimering. I och för sig brukar det inte spela någon roll, för Sverigedemokraterna bedöms inte utifrån de vanliga mallarna.

Det har under många år förekommit lite för mycket affärer för att den kultur som uppenbart finns inom partiet helt plötsligt ska försvinna. Kvinnor som utsätts för sexuella övergrepp lämnar partiet och de män som gjort övergreppen får komma tillbaka efter en kortare timeout. Personer som påtalar missförhållanden utsätts för mobbing och hamnar på partiledningens bord som uteslutningsärenden. De flesta blir också uteslutna.

Partiledningen vägrar polisanmäla personer som misstänkts för förskingring, då partiledningen inte hittar några fel. Fel som däremot både polis, åklagare och domstol hittat till den grad att den misstänkte dömts i domstol.

Den medlem som polisanmälde fick utstå mycket spott och spe, medan den dömde anlitas som konsult av partiet. De som är trogna partiet kan begå brott och får behålla sina uppdrag eller kompenseras för de uppdrag de tvingas lämna.

Vi såg det efter järnrörsskandalen. Vi såg det efter krogslagsmålet. Vi såg det efter domen om förskingring. Vi har sett det efter märkliga uttalanden där de som åtnjuter ledningens förtroende blir kvar medan andra rensas ut för betydligt mindre kontroversiella uttalanden. Vi såg det även när Jimmie Åkesson intervjuades i ”Nyhetsmorgon” i TV4 i går morse där han ena stunden påtalar att man måste hantera varsamt med personuppgifter av känslig natur när det gäller det övergrepp som nu diskuteras, för att i nästa stund påtala att en av kritikerna led av vanföreställningar.

Det jag ser är en sektliknande hederskultur där en patriarkal vit maktelit gör som de vill oberoende av de regler de själva satt upp. En hederskultur som också lyser igenom när högt uppsatta sverigedemokrater säger sig vilja rensa ut bland journalister, domare och myndighetschefer om de kommer till makten.

Det märkliga är inte att det ser ut så här, det märkliga är att ett parti som styrs av en sektliknande hederskultur kan ha så många väljares stöd.