LEDARE GOTLÄNNINGEN När ett parti inte inser att deras handlingar talar tydligt men tyvärr, för partiet, ger helt motsatt budskap än det önskade, då kan det bli tokigt.

I går haglade inläggen i sociala medier från arga gotlänningar som fått anonyma brev med posten (?) och när de öppnar hittar valinformation från Sverigedemokraterna.

Om man behöver gömma sig i ett anonymt kuvert för att folk inte ska slänga det direkt, kanske man borde reflektera något över sitt budskap?

Nåväl, i kuvertet ligger bland annat en centralt producerad broschyr inför kyrkovalet. Men här finns också en lokal bilaga med allmänpolitiskt innehåll: ”Gotland förtjänar bättre” konstateras det och jag tänker att äntligen ska vi få se lite av vad SD vill med sitt politiska engagemang i Region Gotland.

Det visar sig att innehållet är lika tomt som utsidan på kuvertet i vilket det låg.

Fyra problem formuleras generellt men lösningarna lyser med sin frånvaro. De förslag som finns är fler folkomröstningar, med exemplet nedläggningen av Romabadet och ”extrema byggprojekt” i Visby. Att använda sitt eget parti för att driva dessa frågor ses tydligen inte som framkomligt.

I närheten av konkret är också att vi behöver utbilda fler ”tekniker och ingenjörer” och att SD vill verka för att få ny tillverkningsindustri till Gotland.

Sen kommer ju den där jobbiga hur-frågan som man om man heter Sverigedemokraterna kan hoppa över och ändå få stöd av upp emot 20 procent av Sveriges befolkning.

Ska regionen starta industri och utbilda ingenjörer? Tvångsplacera företag? Locka med ”extrema investeringar” i form av lokaler?

Allt är oklart.

Tydligt är dock att invandringen är ett gigantiskt problem som, om den stoppas, i ett trollslag, skulle lösa de flesta problem. Som arbetslösheten. I en bildrubrik påstås att invandringen gjort att det saknas 60 miljarder i välfärden. Någon källa på detta anges självklart inte.

Men bortsett från relevansen i uppgiften, om man använder samma logik på till exempel våra äldre skulle lösningen kunna vara att förbjuda människor att bli gamla. Äldreomsorgen kostar mycket pengar. För att inte tala om skolan.

Struntar man i att räkna intäkter och arbetstillfällen som olika verksamheter bidrar med, ja då blir allt en kostnad.

Men nej, det är ju inte kostnaderna som är problemet för SD, det är att människor från andra länder flyr till Sverige. Det är invandringen i sig som är problemet.

Tiggeriet är ett prioriterat problem för SD Gotland, här beskrivs en ”svans” av inbrott, ficktjuveri, vägrån, metallstölder, koppleri och prostitution. Jag blir lite beklämd att ingen rapporterat om dessa påstådda brott. Är det vi i pk-medierna som mörkat?

Jag hoppas innerligt att de lokala SD:arna anmält alla brott av den här arten de bevittnat för det är allvarliga brott de anklagar människor för.

Alternativt kanske man inte ska kopiera allt som ens parti dikterar när problemformuleringen blir så uppenbart orimlig lokalt.

Som när SD i Krokom ville bygga ut tunnelbanan i kommunen.

Det tomma kuvertet var inte alls ett sätt att mörka innehållet. Tvärtom. Det var en klockren innehållsförteckning.