Ledare Gotlands Folkblad När jag satt mig vid datorn för att skriva om måndagens fullmäktigemöte var klockan redan halvsju på måndagkvällen. Jag insåg rätt fort att jag inte skulle kunna få ihop något riktigt läsvärt så pass sent.

Dels för att jag själv var rätt trött i huvudet, men också för att vi har deadlines och människor på andra sidan Östersjön som ska göra sitt jobb med tidningen utan att stressa ihjäl sig.

Dessutom har jag märkt av att jag behöver en natt för att samla tankarna kring vad som egentligen har utspelat sig på till exempel ett regionfullmäktigemöte.

Nåväl, ni undrar väl på vilket sätt jag samlade tankarna denna gång.

Det märks att vi börjar närma oss ett valår. Debatten drog igång redan när frågan om regionens nya program för företagsklimatet skulle diskuteras.

Oppositionen slog majoriteten i huvudet med Svenskt Näringslivs hårt kritiserade undersökning av företagsklimatet där Gotland inte har så bra ranking. De förklarade att visst var det viktigt med ett bra program för att regionen ska förbättra företagarklimatet, men utan verkstad kunde inget hända.

Majoriteten svarade med att slå oppositionen i huvudet med Företagarnas Småföretagarbarometer, där Gotland har bra betyg, som bevis på att det är verkstad och att det nya programmet är en fortsättning på det arbetet. Sen enades alla om att programmet för företagsklimatet var bra. Det fanns fler frågor där debatten till synes var het, men där det ändå bara fanns ett förslag som alla var överens om.

Det var först när det börjades debattera försäljningar som det egentligen fanns olika förslag för ledamöterna att ta ställning till. Där hettade debatten också till än mer.

Det jag lade märke till var hur lika Centerpartiet plus Liberalerna och Vänsterpartiet resonerade. Fast i två olika frågor då.

För precis på det sätt som Vänsterpartiet presenterade hur dåligt det skulle bli om regionfullmäktige godkände att Gotlandshem får sälja av delar av sitt fastighetsbestånd i Visby, på samma sätt argumenterade Centerpartiet och Liberalerna för att övertyga regionfullmäktige om hur dåligt det skulle bli med en försäljning av fastigheten Kanonen 1.

Hyresgästerna skulle drabbas hårt av att få byta hyresvärd sa (C) och (L) om försäljningen av Kanonen 1 och (V) om Gotlandshems försäljning. En privat aktör kan man inte lita på om man inte binder upp försäljningen med en massa krav sa (V) om Gotlandshem och (C) och (L) om Kanonen 1.

Om vi då vänder på det så fanns det också samma argumentation för varför en försäljning var bra, när det då gällde den andra fastigheten. För den majoritet som Vänsterpartiet var en del av i beslutet om försäljningen av Kanonen 1 och för den majoritet som Centerpartiet var en del av i beslutet om godkännande av försäljningen av delar av Gotlandshems fastighetsbestånd.

Det är viktigt att få in en ny aktör på den Gotländska marknaden sa majoriteten som (C) och (L) tillhörde om Gotlandshem och majoriteten (V) tillhörde om Kanonen 1.

Jag förstår, men håller inte med om, Vänsterpartiets ställningstagande angående att tillåta Gotlandshem sälja delar av sitt fastighetsbestånd. Men när det gäller Centerpartiets ställningstagande mot försäljningen av Kanonen 1 känns det mer som om de är sura över att det inte är de som får chansen att sälja den.