Ledare Gotlands Allehanda Frågan om vinster i välfärden tycks ha fått regeringen att överge all sans och vett. När framgångsrika svenska välfärdsföretag nu förmår exportera sina kunskaper och lösningar till andra marknader, då ska det tydligen misstänkliggöras å det grövsta. Det var åtminstone vad civilminister Ardalan Shekarabi (S) ägnar sig åt i Aftonbladet, när han kommenterar svenska friskolors framgångar utomlands, exempelvis Kunskapsskolans planer för skolor i Indien och Saudiarabien.

– Att pengar som skulle gå till svenska skolbarn hamnar i skolor i Saudiarabien och Norge. Det är så långt ifrån en ändamålsenlig användning av våra skattepengar som man kan komma.

Det är en rappakalja. När det gäller Kunskapsskolans planer i Saudiarabien så är det saudier som planerar att investera en och en halv miljard i tre skolor för 4 500 elever. De vill använda Kunskapsskolans koncept med personligt utformad utbildning. Kunskapsskolan får betalt för sina tjänster och kommer att få licenspengar när verksamheten väl har startat.

På liknande sätt förhåller det sig med de planerade skolorna i Indien. Kunskapsskolans modell används också i bland annat Storbritannien och Nederländerna. I en intervju berättar Kunskapsskolans ägare och grundare Peje Emilsson att de har ungefär 13 000 elever i Sverige. Och ungefär lika många elever följer Kunskapsskolans program i andra länder. Det är en framgång för företaget och för Sverige.

En vettig minister hade glatt sig åt detta. En vettig minister hade förstått att välfärdsföretagens kunskaper och tjänsteexport kan bli ännu en framgångssaga för ett exportberoende litet kungarike i Europas nordliga tassemarker. Efterföljare till de industriföretag som sålt fantastiska produkter över hela världen.

Men den socialdemokratiska civilministern svamlar världsfrånvänt (och felaktigt) om hur välfärdsföretagen skickar svenska skattepengar utomlands och försöker hetsa Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson att göra gemensam sak med Socialdemokraterna i kampen mot dessa företag. Om Åkesson säger Shekarabi till Aftonbladet:

– Hur kan han försvara ett system som innebär att svenska skattepengar används till att bygga upp Saudiarabien?

Det är genant. Shekarabis illa informerade smutskastning är oförsvarlig. Sverige behöver en ny regering.