Krönika Gotlands Folkblad I morgon är det julafton. För mig är det en av årets bästa tidpunkter. Att vid årets mörkaste tid samlas med familj och släkt lyser upp tillvaron. Att få se barnens förväntan och nervositet vid tanken på tomten, paket och mat. Julsångerna som nu tjatats ut sedan november skänker ändå en sorts trygghet även om man är rätt trött på dem. Granen ska kläs ikväll och maten är förberedd så långt det går.

Men julen är inte en högtid för alla. Runt omkring oss syns tydligt att julen är en svår högtid, inte minst för många föräldrar. Organisationer vittnar om att behoven är större än de klarar av att tillfredställa.

Det handlar om föräldrars möjlighet att kunna köpa en julklapp till sina barn, att kunna få duka fram ett enkelt julbord eller att klara någon av de andra merkostnader som helgerna innebär.

Nästa år höjs barnbidragen. Varje månad kommer föräldrar ges en bättre ekonomi. Det är många år sedan barnbidraget höjdes. Att den socialdemokratiskt ledda regeringen nu höjer med 200 kronor per barn och månad är ett mycket välkommet besked och en jämlikhetsreform som stärker de som bäst behöver det mest.

Men även pensionärernas ekonomi stärks nästa år. Det var på tiden att ett första och rejält kliv för att avskaffa den orättvisa pensionärsskatten togs. I genomsnitt kommer en svensk pensionär få 4560 kronor i förstärkning under nästa år.

Men debatten om pensionärsskatten har också visat tydligt att vissa partier fortsatt anser att beskattningen mellan löntagare och pensionärer skall bestå. För även om alla nu vill sänka skatten för pensionärer föreslår bland annat moderaterna ytterligare jobbskatteavdrag vilket återigen skulle missgynna pensionärerna.

Det är den orättvisa beskattningen som är grunden till problemet. Pension är uppskjuten lön och i Sverige ska vi betala skatt efter bärkraft. Inte efter ålder.

I veckan var det fullmäktigesammanträde. Det blev ett långt möte. På dagordningen fanns stora beslut som försäljning av fastigheten kanonen 1 till Uppsala akademiförvaltning. Centerpartiet säger sig inte se skälen till en försäljning men det var spännande att höra hur samma argument som i debatten om Gotlandshem ledde till att de ville sälja, i detta ärende användes på rakt motsatt sätt.

I majoriteten ser vi fördelen med att vi får en stabil, långsiktig ägare med tät koppling till vår starka samarbetspartner Uppsala universitet. Inte minst får vi ytterligare en aktör som vill och kan göra investeringar på Gotland. Och det är en nyckelfaktor för Gotlands utveckling. Att öka investeringarna på ön skapar arbetstillfällen. Att då skapa möjligheter för företag att komma hit är en viktig uppgift för oss i den politiska ledningen.

Jag vill avsluta med att önska er alla som firar jul en riktigt god jul och förhoppningsvis avkopplande ledighet. Nu blir det ljusare igen. God jul!