Ledare Gotlands Folkblad Återigen protesterar människor mot att nazister tillåts demonstrera. Nu gäller det Göteborg där nazister fått tillstånd av polisen att demonstrera i samband med bokmässan.

Jag har förståelse för de som inte vill se nazister på våra gator. Jag har ännu mer förståelse för de som inte vill se nazister lagligen demonstrera i närheten av en judisk synagoga. Men jag har full förståelse för de som inte vill se nazister lagligen demonstrera i närheten av en synagoga under judarnas främsta högtid.

Varför ger då polisen nazisterna tillstånd att demonstrera i närheten av en synagoga samtidigt som judarna firar Jom Kippur? Ja, enligt polisen kan de inte neka nazisterna rätten att demonstrera. Där håller jag med polisen.

I Sverige har alla rätt att föra fram sin åsikt. Först när åsikten är framförd kan polisen reagera om åsikten som uttalats strider mot lagen. Vi har i Sverige valt att kriminalisera brott, inte åsikter. Men polisen har rätt att välja annan plats och annan tid för demonstrationen.

Men är inte närheten till synagogan tillräcklig orsak till att flytta rutten för demonstrationen? Inte enligt polisen. De cirka 250 meterna som demonstrationståget är synagogan som närmast, är enligt polisen tillräckligt avstånd.

Nu är jag mer tveksam, men polisen bör ha koll. Dessutom kan de judar och andra som känner oro hålla sig på behörigt avstånd under den relativt korta tid som demonstrationen pågår. Precis som många gör i samband med högriskmatcher i fotboll eller ishockey.

Men när polisen ger nazisterna tillstånd att demonstrera i närheten av en synagoga under judarnas största högtid tycker jag polisen gör fel. Ingen, förutom möjligen nazister, kan ha undgått varför judar har skäl att känna oro inför nazister. Antisemitismen har alltid funnits och är i sig ett hot, men i och med förintelsens massmord, på bland annat judar, borde polisen ha större förståelse för olämpligheten att ge nazisterna tillstånd där och då.

Helt uppenbart har nazisterna bra koll på när de kan få mest publicitet för sina aktiviteter. Men trots att man riskerar att ge nazister mer publicitet än man vill så borde samhället reagera när nazisterna vill kidnappa högtiderna för samma grupper som de vill förinta. Speciellt när de även vill göra det på platser där grupperna har sina rötter eller sina traditioner.

Vi ser samma mönster på 1:a maj, där nazisterna på vissa orter söker tillstånd för att demonstrera på samma tider och samma platser där arbetarrörelsen håller sina traditionella demonstrationer.

Polisen verkar däremot inte ha någon koll på hur viktiga dessa högtider är för varken judar eller arbetarrörelsen. Eller så väljer de att inte ta den diskussionen för det ger bara mer publicitet åt nazisterna.

För utan den smarta marknadsföringen som nazisterna bedrivit de senaste åren, genom att söka tillstånd för demonstrationer vid tillfällen och på platser som väcker uppmärksamhet, hade de inte varit så kända. Nu har de lyckats att få utrymme i media som hade kostat enormt med pengar om utrymmet skulle ha köpts som annonser.

Ett utrymme som jag själv nu också bjuder på, men ibland är gränsen, mellan viktig debatt och onödig hjälp till marknadsföring, lövtunn.