Krönika Gotlands Folkblad Så har Moderaterna valt ny partiledare, Ulf Kristersson. Det skall bli intressant och se om väljarstödet ökar eller, om det är som jag tror, att Moderaterna är i kris och deras politik inte längre attraherar väljarna. Jag tror inte att Ulf Kristersson kommer att innebära någon större skillnad.

Moderaterna är ett djupt splittrat parti som slits mellan olika falanger. Kristersson verkar gå tillbaka till den mer konservativa högerpolitiken, långt från den politik som Reinfeldt lyckades dupera väljarna med. Skall bli intressant att följa Kristersson och de gamla Moderaterna samt om de lyckas att återta väljare från Sverigedemokraterna.

Katalanernas kamp för självständighet kan utveckla sig riktigt illa. Katalonien har haft stor självständighet under lång tid. I början av 1900-talet så växte sig självständigheten och nationalismen allt starkare.

Drömmarna om självständighet stoppades brutalt av Francoregimen i mitten av 1930-talet. Efter Francos död så har Katalonien återupptagit sin kamp för självständighet och har nu nått ett kritiskt läge i och med folkomröstningen i söndags. Den spanska högerregeringen har hanterat detta mycket illa och det kan utveckla sig till ett inbördeskrig.

Det skulle bli en utmaning inte bara för den spanska regeringen utan även EU skulle kunna dras in i krisen. Hoppas det kan bli en fredlig lösning men enkelt lär det inte bli.

När starka nationalistiska krafter får fäste kan det lätt spåra ur. Minnet av kriget på Balkan efter Titos död och Jugoslaviens fall är färskt. Där fick nationalistiska strömningar härja vilt.

Nationalistiska strömningar växer sig nu allt starkare i omvärlden och i Europa. Tyskland har nu fått ett nationalkonservativt parti AFD, Alternative für Deutschland, i förbundsdagen. De har ritat om den politiska kartan i Tyskland. Frankrike har Marine Le Pen som skapar skarpa motsättningar i Frankrike. England har fått Brexit som är ett uttryck för nationalism och minnen över det brittiska samväldets glansdagar. Nationalistiska strömningar är svåra att hantera för regeringar. Länge var Sverige fritt från nationalistiska strömningar i motsats till Norge och Danmark som på 1970-talet fick sina nationalistiska missnöjespartier.

I Sverige så har vi fått in Sverigedemokraterna, som är ett rasistiskt och nationalistiskt parti, i riksdagen. NMR som är ett uttalat nazistiskt parti som bygger på Hitlers rasideologi skapar rubriker och skapar debatt om deras berättigande på den demokratiska arenan.

Hur det svenska partiväsendet skall hantera den växande nationalismen blir en utmaning. Alla riksdagspartier, inte bara regeringen, har ett ansvar för att skapa ett gott samtalsklimat som motverkar extrem nationalism.