Gotlands Allehanda En av de mer prominenta klyschorna i svensk politik är att påstå att någon kommer till ett dukat bord. Detta kan knappast sägas om den nya moderatledaren Ulf Kristersson. Bordet är i det närmaste länsat och de tidigare matgästerna har lämnat dåliga recensioner på nätet.

Kristersson har dock inlett starkt. Hans tal efter att ha valts till partiledare i helgen andades entusiasm och ideologiskt baserad problemlösning. En bra start som uppskattades såväl inom som utanför partiet. Den nya menyns konturer börjar ta form och det har väckt aptiten hos många.

I tisdags meddelade Kristersson dessutom att han har utsett ett par nya chefskockar. Beskedet mottogs bättre än någon hade kunnat hoppas. Det är sällan en nyutnämnd partisekreterare börjar trenda på Twitter, men i fallet Gunnar Strömmer tog det inte lång tid.

Strömmer var MUF-ordförande mellan 1998 och 2000. Sedan dess har han framförallt arbetat som jurist. 2002 startade han Centrum för rättvisa, en organisation som skyddar individuella fri- och rättigheter genom att hjälpa människor som kommer i kläm när det offentliga går över det tillåtnas gräns. Det är en organisation vars betydelse är svår överskatta. Strömmer har länge argumenterat för att medborgarskapet måste uppvärderas. Att han återvänder till politiken som partisekreterare för Moderaterna är i sig nog för att sprida en känsla av optimism i de egna leden och oro i de övriga.

Därtill utsågs Elisabeth Svantesson till Moderaternas nya ekonomiskpolitiska talesperson. Ett väntat och bra val. Svantesson är en mycket skicklig politiker och kan ge finansminister Magdalena Andersson det motstånd som de andra partierna inte klarar av.

Även bytet av gruppledare för riksdagsgruppen är betydelsefullt. Ett av de fel som Anna Kinberg Batra begick var att tillsätta Jessica Polfjärd som gruppledare. Hon hade inte förankringen och det förtroende från ledamöterna som krävdes för att göra ett bra jobb. Nu sparkas hon snett uppåt och blir talesperson i arbetsmarknadspolitiska frågor. Förhoppningsvis är det en roll som passar henne bättre.

Ny gruppledare blir Tobias Billström som sedan valet har varit riksdagens förste vice talman. Att han åter ges en aktiv politisk roll är glädjande. Billström är klok och balanserad och har en gedigen erfarenhet att vila sig mot. Han är också allmänt respekterad i riksdagsgruppen.

Vissa kommer att anse att det ligger honom i fatet att han var migrationsminister under hela Alliansens regeringsinnehav. Sanningen är dock att Billström gick mot den moderata strömmen. Det var dessutom han, Kristersson och Svantesson som 2009 tog fram de reformförslag för migrationspolitiken som Fredrik Reinfeldt sedan begravde inför valet 2010.

Det nya laget har mycket att göra inför valet nästa år. Men de har faktiskt goda förutsättningar att lyckas. Av allt att döma dukar Kristersson upp för en moderat festmåltid.