GOTLÄNNINGEN REPLIK Jonas Michanek tolkar min rubrik ”Skumma företag blir slagträn” som att jag menar att han är en skum företagare. Han missar därmed hela min poäng vilket kan förklara stora delar av hans replik här intill.

Jag hoppas att de flesta som läste min ledare förstår att det inte är honom jag menar utan bilden som många vill ge att företagen som svarar på Svenskt Näringslivs enkät svarar att företagsklimatet är sämre än vad det egentligen är, detta för att tvinga fram för dem fler fördelaktiga åtgärder. Företagen utmålas som skumma och tjuriga.

Jag tycker inte att Jonas Michaneks med fleras debattinlägg själva lyfter de konstruktiva förslag på hur företagsklimatet kan förbättras som de efterlyser hos andra. Debattörerna skjuter in sin kritik på hur rankningen genomförs och dess legitimitet, då blir det också naturligt att det är detta som får reaktioner och kritik.

Ingen har påstått att Svenskt Näringsliv företräder samtliga svenska företag. Men deras medlemmar är uteslutande svenska företag och några andra än sina medlemmar kan man inte gärna tala för. Att så drastiskt avfärda företagen och deras upplevelser av sitt företagande, bara för att man tycker att de organiserat sig fel, tycker jag kräver tyngre belägg innan man anklagar dem för att använda rankningen i utpressningssyfte.

Till sist, angående Michaneks politiska uppdrag. Självklart får aktiva politiker delta i debatten, ingen har mig veterligt påstått något annat.

Men det är en uppgift som är relevant att nämna när man anklagar andra för att ha en politisk agenda. Jonas Michanek har ett politiskt uppdrag för Socialdemokraterna, det ligger ingen värdering i det, det är ett krasst konstaterande.