Gotlands Allehanda Mattias Karlsson (SD) bör skämmas. Sverigedemokraternas gruppledare ger dock inget sken av att vara ens i närheten av att göra det. Sverigedemokraterna verkar inte heller bry sig särskilt mycket om Karlssons agerande. Det är sorgligt av ett parti som påstår sig värna om rätt och fel.

Karlsson har blivit polisanmäld för förtal två gånger efter ett nyligt Facebookinlägg. Där delar han en bild på en polis som ställer upp på en selfie med ett par invandrare. Han skriver: ”Ett halvår efter att en illegal invandrare, som borde ha utvisats, dödade och skadade 19 svenskar i ett terrorattentat, så tar polisen selfies med invandrare som vistas här illegalt och som borde utvisas...”. Därefter skriver han ett stycke om Stockholmsterroristen Rakhmat Akilov som var illegal invandrare.

Inlägget ska också ha delats av Sverigedemokraternas nationella Facebookkonto. Det delades närmare 1 000 gånger och gillades ännu fler. Det fick en enorm spridning. Och det är förtal, i vart fall i teknisk mening.

De utpekade personerna är nämligen inte illegala invandrare. De har uppehållstillstånd i Sverige. Detta visste givetvis inte Sverigedemokraternas andreman om när han skrev sitt inlägg, men okunskapen var heller inget han lät hindra det offentliga inlägget.

Karlsson har efter polisanmälningarna gjort ett nytt inlägg som vissa beskriver som en ursäkt. Han skriver om hur frustrerad han var över att många samhällsinstitutioners oförmåga att utvisa illegala invandrare och om hur mycket bättre det hade varit om bara SD hade fått bestämma. Det låter inte som en ursäkt. Det är det inte heller, det är istället för en ursäkt.

Inte heller blir det bättre av att han skriver att syftet med inlägget inte var att peka ut enskilda. Det är antingen dumt eller oärligt. För det var just det han gjorde. Det är svårt att föreställa sig ett tydligare sätt att hänga ut människor som illegala invandrare än det Karlsson har begagnat. Om han inte kan se det är det allvarligt. Om han efter att ha fått det förklarat för sig gång på gång ändå inte klarar av att be om ursäkt är det ännu värre.

Mattias Karlsson är inte vem som helst. Han är gruppledare för Sverigedemokraternas riksdagsgrupp och den som hoppar in när Jimmie Åkesson inte kan fullfölja sitt uppdrag som partiledare. Sverigedemokraterna är riksdagens tredje största parti och det näst största just nu i opinionsundersökningarna. Karlsson är en av Sveriges mest inflytelserika människor, han har en position med betydande makt och han gör anspråk på en med ännu mer. Och han kan inte ens be om ursäkt.

Av allt att döma skulle en ärlig ursäkt ha räckt för att de två polisanmälningarna om förtal skulle dras tillbaka. Ändå uteblir den.

Men det är aldrig för sent. Karlsson bör använda den möjligheten snarast. Inte för att ta sig ur en knipa, utan för att han har gjort fel och för att anständigheten kräver att man då ber om ursäkt. Gör han inte det bör hans partiledare ta honom hårt i örat offentligt. Detta är synnerligen ovärdigt ett riksdagsparti.