Ledare Gotlands Folkblad Kommer du ihåg 1977 eller var du inte ens född då? Jag ska ge dig lite information om saker som hände 1977.

Den första borgerliga svenska regeringen i modern tid lägger fram sin första budget med ett rekordstort underskott på 17,5 miljarder kronor.

Brynäs IF vinner sitt nionde svenska mästerskapet i ishockey.

Lågprisvaruhuskedjan EPA byter namn till Tempo.

Nu är det inte något speciellt för 1977 att borgerliga regeringar lägger fram en statsbudget med stora underskott eller att Brynäs vinner SM-guld, men EPA känns forntid.

1977 vinner Forbes svenska melodifestivalen med låten om Beatles.

The Clash, Talking Heads och Sex Pistols ger ut sina första LP-skivor och Styx ger ut sitt album The grand illusion med bland annat låten Castle walls.

Clash, Pistols och Talking Heads håller än i dag och Castle walls är ett mästerverk, men Forbes känns forntid.

Filmen om bröderna Lejonhjärta har bio premiär tillsammans med Slagskott, Stjärnornas krig och Saturday night fever.

Slagskott och Stjärnornas krig är klassiker och Bröderna Lejonhjärta är fantastisk än i dag, men Saturday night fever känns forntid.

Varför tjatar jag nu om 1977? Ja, förslaget till budget som finansminister Magdalena Andersson (S) överlämnade till riksdagen i onsdags innehåller en avbetalning på statsskulden som enligt regeringen ger oss den lägsta statsskulden sen just 1977.

Den låga statsskulden är viktigare än många inser. Speciellt de borgerliga partierna inklusive SD verkar inte vilja se hur viktigt det är. I goda tider ska man spara i ladorna hörs i ett ständigt malande från borgerligt håll och det är precis det som nu görs. De flesta länder har inga sparkonton, som exempelvis Norge med sin oljefond. Istället reglerar de över- och underskott genom sina lån.

Man har möjlighet att låna vid lågkonjunktur och betala av vid högkonjunktur. Vilket regeringen nu gör och det ordentligt. Sverige kommer med andra ord att ha mycket i ladorna när lågkonjunkturen kommer. Jämförelsevis med andra länder kommer vi att vara betydligt bättre rustade när lågkonjunkturen kommer.

Dessutom kommer vi att ha det mer förspänt för dem som drabbas av arbetslöshet i samband med den lågkonjunktur som alltid kommer efter högkonjunktur. Med en väl utbyggd vuxen- och arbetsmarknadsutbildning kommer de friställda att kunna rustas för de arbetsuppgifter som kommer i och med nästa högkonjunktur. Med den höjda a-kassa som regeringen levererat under mandatperioden kommer de friställda inte heller drabbas så hårt ekonomiskt. Inte heller marknadens, så kallade hjul, kommer att drabbas lika hårt vid lågkonjunktur då a-kassan inte ligger på en för låg nivå.

För pengarna de arbetslösa får från försäkringen används för de inköp som måste göras. När regeringen nu också föreslår en höjning av barnbidragen kommer barnen inte att drabbas lika hårt under nästa lågkonjunktur.

Socialdemokratiska regeringar genom åren och den nuvarande socialdemokratiskt ledda regeringen har tagit och tar ansvar för landets ekonomi på ett tydligt sätt. Något som borgerliga regeringar ännu inte har bevisat sig klara av. Därför känns kritiken från borgarna, om att regeringen för ansvarslös politik, ännu mer obefogad nu när statsskulden snart är den lägsta sen 1977.