LEDARE GOTLÄNNINGEN Regeringen har lovat att en samtyckeslag ska vara på plats redan till nästa sommar om allt går som det ska.

Många är positiva till en lag som fokuserar på samtycke snarare än att brottsoffret ska bevisa att det handlade om det motsatta.

Men det finns även kritik vilket vi kunde läsa om på inrikessidan i GT om i går.

Bengt Ivarsson, ordförande för Advokatsamfundet, och Marianne Ny, överåklagare vid utvecklingscentrum Göteborg, pekar på att en samtyckeslag kan ge medborgarna förväntningar som inte kommer att kunna uppfyllas. I slutänden handlar det ändå om bevisning och ord mot ord om vad som hänt och inte.

I artikeln kunde vi också läsa att för tre år sedan ledde 20 procent av de våldtäktsbrott som handlagts av polisen till att en person åtalades. Första halvåret i år är motsvarande siffra 8 procent.

I spåren av #metoo-kampanjen har det diskuterats hur sexuella övergrepp ska hanteras och vilka straff som ska dömas ut. Men det handlar lite om två olika saker.

Det som kvinnor världen över nu vittnar om är oftast inte övergrepp som går över lagens gränser. Ingen vill nog att det ska bli kriminellt att ta någon på rumpan eller kommentera någons kropp. Det kan ju redan i dag vara brottsligt under vissa förutsättningar och räknas som ofredande.

Men det #metoo handlar om är inte upprepade ofredanden eller klart brottsliga övergrepp. Då hade det varit enklare på så många sätt.

Och när det är svårt att få någon ens åtalad för att man blivit våldtagen, hur tror någon att någon ska anmäla ett oönskat tafsande?

Det som behöver ändras är inte lagen utan synen på kvinnor som objekt och tillgängliga för recensioner, närmanden och kränkningar. Attityder som gör det möjligt att annars högintellektuella män som Alexander Bard helt öppet kan uppmana kvinnor som berättat om övergrepp under #metoo ska ha lite mer humor hellre än att ”springa omkring och vara arga”.

Attityder där människor helt blundar för vad alla vittnesmål faktiskt berättar om och istället tror att det handlar om ”flirt” eller att hämnas på oskyldiga män som friats av domstol.

Som om allt är okej så länge man inte döms.

Lyckligtvis går det inte att stoppa det som nu strömmar ut när locket har lyfts av. Förutom det grisiga beteendet har en annan struktur avslöjats: den där förövarna har skyddats, av chefer, av vänner och till och med av de utsatta kvinnorna själva.

Det får bli ett slut nu.

* * *

Läste i lördags på Gotlands Folkblad att Filip Reinhag (S) är nyfiken på oppositionens besparingar för att uppnå de mål ett enigt fullmäktige beslutat om. Då borde han inte ha några problem med att redovisa de besparingar som inte bara är ett förslag utan som är klubbade av majoriteten. För hur jag än läser i den rödgröna budgeten och olika inlägg om denna så kan jag inte hitta någon information om vad som har sparats på. Jag ser bara satsningar och utökningar.s

Jag kan ha läst slarvigt så blir glad med en guidning till var man kan se mer om vad S/MP/V beslutat att spara. Både hittills och framöver.