LEDARE GOTLÄNNINGEN Det finns aktörer som får sina kostnader för markhyran tredubblade under årets Almedalsvecka jämfört med förra året.

Att detta skulle bli effekten av den nya taxan för upplåtelse av allmän plats kan inte ha varit någons mening.

När taxan klubbades i fullmäktige var i alla fall inte det någon farhåga. Istället utlovades i beslutsunderlaget att ”Intäkterna för regionen eller kostnaderna för arrangören påverkas inte alls eller marginellt”.

Syftet att man ska få hyra så mycket, eller lite, mark man behöver istället för färdiga moduler låter också bra.

Ändå blev det så fel.

De medverkande på Almedalsveckan håller som bäst på att planera sina aktiviteter och det börjar gå upp för en del av dem att kostnaden för att hyra marken blir bra mycket högre nu än i fjol.

Det hade inte varit något problem om det var det som var meningen: att markhyran generellt varit för låg och att man nu vill justera priset. Och att detta varit tydligt kommunicerat till alla aktörer.

Men när man uttryckligen lanserar den nya taxan som att den ska göra veckan mer tillänglig och inkluderande och att kostnaderna inte kommer att påverkas alls, eller mycket lite, ja, då blir det inte bra helt enkelt.

Särskilt inte som att diskussionen om att Gotland håller på att prisa ut sig blir starkare för varje år.

Allt är en fråga om tillgång och efterfrågan, säger den som ser strikt ekonomiskt på saken.

Och det är ju rätt, så länge det finns nån som är beredd att betala ett pris är det rätt pris att ta.

I alla fall om man är ute efter att vinstmaximera och suga ut det man kan medan järnet är varmt.

Vill man ha ett hållbart och långsiktigt arrangemang krävs andra riktlinjer. För när tillgång och efterfrågan till slut inte balanserar, ja då är det för sent, då har aktörerna vänt sig till andra fora.

På nyhetsplats i dagens GT berättar vi om aktörer som fått väldigt stora höjningar av hyran för marken. Aftonbladet till exempel är tvunget att skära ner på aktiviteterna för att istället lägga dessa pengar på hyra till Region Gotland.

Ett annat företag fick sin hyra tredubblad jämfört med förra året.

Man kan ana att detta kommer att bli en snackis mellan aktörerna under årets Almedalsvecka. Särskilt som informationen varit sparsam och de flesta redan fastställt sin budget för Almedalsinsatsen. Om hyran tar en mycket större del av den totala budgeten är det självklart aktiviteterna som får stå tillbaka.

Kvaliteten på veckan som helhet riskerar att sänkas, men värst är kanske om det börjar pratas på allvar om att Gotland passar på att höja priserna så mycket vi kan. En tredubbling av hyran är trots allt inte en vanlig prisjustering.

Nu är det inte vara Region Gotland som behöver fundera på hur man medverkar till ett långsiktigt hållbart evenemang.

Privata uthyrare har också ett ansvar att inte utnyttja efterfrågan till bristningsgränsen.