Krönika Gotlands Folkblad Jag ska villigt erkänna att jag ibland är lite för otålig, tycker att somligt tar för lång tid och - inte minst - att vi gotlänningar ibland får stå kvar på perrongen.

Men den senaste tiden har även jag tyckt att det hänt åtminstone lagom mycket och att det aviserats grejer som är riktigt positiva för oss här hemma på Gotland.

Beskedet om att regeringen verkligen menar allvar med sina ambitioner att ta ansvar för hela landet och fortsätter att se till att det finns statliga jobb i hela landet är otroligt viktigt för att hålla ihop vårt land och betyder mycket för våra regionala arbetsmarknader.

För oss är det dags att säga välkomna till femton nya medarbetare på Universitets- och högskolerådet, UHR, som kommer att vara på plats inom ett år. Hurra!

Budgetnyheterna släpps en efter en och på temat ’hela Sverige ska leva’ kom det häromdagen besked om 100 miljoner kronor till Gotland. Resurser med tydligt syfte att stimulera kunskap och långsiktigt hållbar utveckling är precis vad Gotland behöver, inte minst för att ytterligare stärka upp en del av de spännande projekt som redan pågår.

Det finns dock ingen anledning att luta sig tillbaka; mängder av utmaningar återstår och den största - som jag ser det - är utan överdrift sjukvårdens finansiering. Visst finns det alltid effektiviseringar att hämta hem, smarta lösningar att omfamna, men det finns också en gräns för vad ett litet landsting med enbart vatten som granne de facto kan klara av utan att regeringen i större omfattning tar hänsyn till dels hur stort landstingsuppdraget faktiskt är, dels vilka förutsättningar vi verkar under här.

Tillsammans med regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) arbetar jag ständigt för att öka regeringens förståelse för våra förutsättningar men också vår genuina vilja att självklart tillgodose att gotlänningar kan räkna med lika god vård som hen som inte råkar bo i ett landsting mitt i Östersjön.

Utmaningen ser dessutom ut att växa rejält de kommande åren, så det finns verkligen all anledning att fortsätta ligga på för att regering och region även fortsättningsvis ska kunna uppfylla löftet om jämlik vård, oavsett var du bor i vårt fantastiska land.