Krönika Gotlands Folkblad Så här några veckor in på hösten blir det alltid mycket ekonomi. Finansministern har gått budgetpromenad i Stockholm. Här på Gotland har nämnderna lämnat in sin andra delårsrapport med prognos för året. Om drygt en vecka är det också dags för budgetavstämning.

Det märks att vi har en socialdemokratiskt ledd regering. För i den budget som finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade finns det inga skattesänkningar för lånade pengar.

Istället ser vi en urstark svensk ekonomi. Då är det också självklart att det ska komma alla till del. Budgeten är en bred satsning på välfärden. En välbehövlig sådan. Två saker i budgeten glädjen mig mest. Att nästa stora steg för att ta bort den så orättvisa pensionärsskatten nu tas.

I Sverige ska vi betala skatt efter bärkraft och inte efter ålder, så byggs ett solidariskt samhälle. Den högre skatten på pensionärer var feltänkt från början och det vallöfte som socialdemokraterna ställde inför valet har nu kommit en bra bit på vägen.

Den andra reformen som är efterlängtad är höjningen av barn- och studiebidraget. Nivån har varit oförändrad sedan 2006. I dag växer alltför många barn och unga upp utan tillräckliga ekonomiska resurser.

Där är barnbidraget ett flaggskepp i den svenska välfärden och många gotländska familjer kommer med reformen att få en förbättrad vardagsekonomi. Det blir lite enklare att köpa kläder inför höstterminen, ta ett biobesök, idrotta eller gå i kulturskolan. För en familj med två barn innebär förändringen 4 800 kronor per år.

När jag klev in i gotländsk politik var förutsättningarna klara. Vi hade en för stor kostym i förhållande till våra intäkter. Det stod klart för nästan alla partier. Att hantera underskott och strukturella förändringar var uppdraget.

Nu börjar resultatet synas. När vi går in i budgetavstämningen om lite drygt en vecka ser vi hur minus vänts till plus och den tvångströja som ett underskott innebär har börjat lossna. Nu tittar vi istället på ett ganska bra resultat. Nu är det viktiga att vi håller i riktningen och inte vilar förrän vi är i mål och har levererat en långsiktigt hållbar ekonomi.

Avslutningsvis ställde Kirsten Åkerman ut ett par startblock tidigare i veckan. Jag kanske har tjuvstartat, men i mitt uppdrag som regionråd har jag tagit på mig ett övergripande ansvar för näringslivsfrågorna. För mig är det självklart att vi ska ha en god service till företagen. I det ingår bland annat en konstruktiv och god dialog, ett gott bemötande och att vi mer ofta vågar säga lite ja.

Att vi är nyfikna på varandra och kan skapa en djupare förståelse för varandras förutsättningar och utmaningar är ett bra första steg. Därför kommer majoriteten att växla upp ambitionerna när det kommer till att möta näringsidkare på Gotland. Vi hoppas att Svenskt Näringsliv och andra nu följer med på maratonloppet!