Gotlands Allehanda Natten mellan lördag och söndag fick den som var vaken uppleva samma timme två gånger. Så går det till när sommartid byts ut mot vintertid.

Många ondgör sig över sommartiden. Jag kan hålla om att det är onödigt att byta hit och dit. Men jag skulle ju hellre dumpa vintertiden och behålla sommartiden. Den där extra timmen mörker som drabbar eftermiddagarna i slutet av oktober är verkligen demoraliserande.

Vintertiden är felbalanserad. I dag i Visby går solen upp 06.57 och den går ner 16.03. Det innebär att vi har 303 minuter dagsljus före klockan 12 och 243 minuter dagsljus under dygnets andra halva.

Ändå vågar jag påstå att det stora flertalet av oss har fler vakna aktiva timmar efter lunch än före.

Det vore kanske opraktiskt att överge vintertiden om vi på så sätt blir osynkroniserade när resten av Europa fortsätter hattandet. Då har jag ett annat förslag.

Gotland befinner sig helt enkelt i fel tidszon. Ja, inte bara Gotland. Till och med Göteborg får mer dagsljus före 12 än efter 12 i dag!

Å ena sidan hamnar vi i en annan tidszon är Norge, om vi byter. Å andra sidan hamnar vi i samma tidszon som Finland och går en ljusare framtid till mötes.