Ledare Gotlands Folkblad Dödsskjutningarna i Las Vegas får mig att fundera över hur USA egentligen fungerar. I USA är det tydligt en rättighet att bära vapen men, bara en förmån att få den akuthjälp man behöver om man blir skjuten.

I USA är det många som anser att sjukvården är något du själv ska betala och om du inte har råd så får du skylla dig själv. Däremot är det en rättighet att bära vapen och att försvara sig själv. Rätten till att bära vapen är så inpräntad i medborgarna att det blir absurt.

För något år sedan var det en av delstaterna som ville begränsa rätten till att bära vapen. De ville förbjuda rätten att bära och äga en viss sorts vapen. Vapenlobbyn slog i taket och tokliberaler gick bananas för att försvara rätten att bära även detta speciella vapen. Vapnet som delstaten ville förbjuda var eldkastare! Inte pistoler eller revolvrar. Inte gevär eller automatvapen. Utan eldkastare.

USA är det land som har den mörkaste historian när det gäller masskjutningar. I en artikel i Aftonbladet hittar jag uppgifter på att det under 2015 fram till andra december utfördes 355 masskjutningar i USA. Som masskjutningar räknades här skjutningar med fler än fyra offer. Det är mer än en död om dagen bara i masskjutningar.

Las Vegas massakern är den värsta i USA:s historia, hittills. Listan på de sju andra på topp åtta listan visar hur allvarligt problemet är.

-Orlando, Florida 49 döda.

-Virginia Tech, Virginia 32 döda.

-Sandy Hook i Newton, Connecticut 27 döda.

-Killeen, Texas 23 döda.

-San Yisdro, Kalifornien 21 döda.

-Austin, Texas 18 döda.

-San Bernardino 14 döda.

Det märkliga är att USA inte lär sig av historien. Det finns länder som drabbats av liknande dåd, men som förstått att hårda vapenlagar är en av lösningarna. Efter en massaker på Tasmanien för 21 år sedan införde Australien (på sex veckor!) mycket hårda vapenlagar.

Sedan dess har antalet mord med vapen sjunkit med 72 procent och någon ny masskjutning har inte ägt rum.

Varför är då USA inte öppet för en liknande förändring? Vapen och ammunition är lysande affärer. I sann kapitalistisk anda är rätten till att tjäna pengar viktigare än folks väl och ve.

Vapenlobbyn pumpar också in mängder av dollar i olika politikers valfonder. Politiker som sen känner sig bundna att inte ta beslut som går vapenlobbyn emot. Så länge Republikanerna har majoritet i kongressen blir det nog ingen ändring heller, även om det kan ändra sig.

Jag hoppas verkligen att Las Vegas massakern blir droppen som får bägaren att rinna över och USA beslutar om hårdare vapenlagar.

Det hjälper inte alla offer som hittills skördats men det skulle i alla fall kunna förhindra eller minska risken för att fler masskjutningar sker. Det skulle även minska andra dödsskjutningar om förändringen följer samma mönster som de gjort i Australien.