Vengerock när Kristoffer sjunger ut

Med soloprojektet Venge sjunger Kristoffer Anderssons ut. En satsning som tagit fram nya sidor hos den rutinerade bandmusikern.

I Kristoffer Anderssons soloprojekt Venge står låtskrivandet och sången i centrum.

I Kristoffer Anderssons soloprojekt Venge står låtskrivandet och sången i centrum.

Foto: Henrik Radhe

Visby2019-11-08 11:00

Kristoffer, eller Koffe som somliga kallar honom, är för den gotländska publiken bekant från band som Oak Brigade och Exploding Leather Jackets. 

I kväll står han dock ensam med gitarren på Brygghusets scen, där han gör sin första spelning med nya soloprojektet Venge.

–  Jag har alltid skrivit musik vid sidan av banden, men i slutet av förra året började jag fundera på att släppa musiken, säger Kristoffer Andersson och berättar vad som till sist fick honom att ta steget fullt ut med solosatsningen.

– Jag tror att det var många små faktorer, men jag tror att det avgörande var när en nära vän gick bort förra hösten. Då fick jag lite "va fan väntar jag på"-känsla. Det kommer ändå aldrig kännas helt bra.

Oavsett hur det känns för Kristoffer, så låter det bra – och stort. I september kom EP:n, inspelad på egen hand i bland annat vännen och bandkollegan Kim Hemströms hemmastudio. Låtarna är rakt igenom Kristoffers egna och han står för såväl sång som gitarr, bas, trummor och keyboard.

– Man har full input och output, eftersom jag spelar alla instrument själv på EP:n så behöver jag inte kompromissa – det är kreativt spännande. När jag skriver musik så hör jag ju flera instrument samtidigt. Det roliga och jobbiga ibland med att spela i band är ju kompromissandet.

Men full frihet innebär andra utmaningar, som att bli nöjd, veta när det är dags att släppa taget och vad som är bra nog.

– Jag har fått finslipa på låtskrivandet, säger Kristoffer Andersson.

Men framför allt på sången. Kristoffer har alltid sjungit, i tonåren sjöng han i kör och började samtidigt spela i rockband.

– Jag skulle vilja säga att jag är sångare först, säger Kristoffer Andersson.

I hans andra bandengagemang, Exploding Leather Jackets och i Oak Brigade, har dock sången fått stå tillbaka.

– Det har den nog gjort faktiskt, därför kändes det viktigt. Jag tror att det hörs också och kommer att märkas live, att jag har ett behov av att sjunga ut, säger Kristoffer.

Sångens centrala roll ger Venge ett annat sound än det Kristoffer tidigare gjort.

– Mest tydligt med min sologrej är nog att jag märker att jag har mycket mer soul och pop i mig än vad jag fått utlopp för i banden, säger Kristoffer och fortsätter:

–  Jag är ju rocksångare men det här ger också utrymme för en mjukare och känsligare sida. Det är väl båda läskigt och kul att upptäcka nya sidor. I rocken känner jag mig mer trygg.

Det blir alltså Brygghuset på Stora Torget som får äran att husera premiärspelningen.

– Det här blir första giget egentligen. Det känns jättespännande och jättepirrigt så klart. Jag tycker att lokalen är kul, jag har varit där på flera gig, Eric Palmqwist till exempel och Exploding Leather Jackets har spelat akustiskt där. 

Låtarna har ombearbetats för att kunna framföras live och förra fredagen fick han möjlighet att prova dem på publiken då han spelade i P4 Gotland.

– Jag har fått skriva om låtarna till akustisk gitarr så de funkar live. Det ska förhoppningsvis visa på låtarnas, melodiernas, kvalitet, säger Kristoffer Andersson.

Artistnamnet, Venge, då? Är det en Vängesons hyllning till hembygden? 

– Det är väl mest för kul, folk undrar mycket över det. Det är ett avlägset franskt släktnamn och eftersom jag är verksam här känns det kul. Det uttalas som engelskan "revenge" och betyder faktiskt hämnd på franska, säger Kristoffer Andersson.

Kristoffer Andersson har i sin bakgrund i olika körer och band. Nu står han ensam på scenen.
Kristoffer Andersson har i sin bakgrund i olika körer och band. Nu står han ensam på scenen.
Om Kristoffer Andersson

Ålder: 28

Bor: Visby innerstad

Gör: Pluggar till sjuksköterska, blir färdig i januari.

Aktuell: Soloprojektet Venge. Släppte i september EP:n "The lonley ones" och har sedan dess släppt ytterligare några låtar digitalt. Spelar i kväll på Brygghuset i Visby.

Övrigt: Ingår även i banden Exploding Leather Jackets (gitarr/körsång) och Oak Brigade (trummor/sång).

Kuriosa: Har sjungit i gospelkör och medverkade för tio år sedan i tv-programmet "Körslaget", i Morgan "Mojje" Johanssons kör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!