Utseende och yta ifrågasätts i ny show

"Men – hur ser vi ut?" är namnet på en ny show där artistgruppen Hyss gör en djupdykning i temat yta och utseende.

De fyra kvinnorna i artistgruppen Hyss tar upp nutidens fixering vid yta och utseende i sin show med premiär den 1 november.

De fyra kvinnorna i artistgruppen Hyss tar upp nutidens fixering vid yta och utseende i sin show med premiär den 1 november.

Foto: Henrik Radhe

Visby2019-10-08 11:00

Vi fokuserar allt mer på ytlighet, på hur vi ser ut och hur vi klär oss, ja det menar kvinnorna i artistgruppen Hyss. I sin föreställning vill de med en blandning av skämt och allvar ifrågasätta nutidens ytlighet.

– Vi blandar seriöst med otroligt mycket flams och trams, säger Karin Leoson som fick idén till föreställningen när hon såg en kommentar på Facebook för något år sedan.

– Det var en kvinna som valde mellan en hammock eller den årliga botoxinjektionen. Hon valde botox. Hon är ju en vanlig kvinna som jag, jag trodde inte att det var så utbrett.

– Det är som att gå och klippa sig, säger Blossom Tainton som också ingår i Hyss liksom Liisa Aus och Amanda Heijbel.

Liisa Aus berättar att gruppen vill lyfta utseendefixeringen utan att komma med pekpinnar. De vill få publiken att börja tänka på och prata om var gränsen går för vad man är beredd att göra för sitt utseende. Igenkänningsfaktorn ska vara hög, det blir bland annat scener som utspelar sig i omklädningsrummet på gymmet, i frisörsalongen och i affärens provrum.  

– Ytligheten påverkar kvinnor varje dag, man blir osäker och försöker anpassa sig, säger Karin Leoson.

–  Vi som är med här är ju lite olika generationer och alla tycker att de här kraven på utseende är dumma. Men vi är ju en del av det själva, säger Amanda Heijbel och Blossom Tainton fyller i:

– Vi har ett ansvar för kommande generationer, att ta ansvar för vad vi skapat.

Målgruppen för föreställningen är kvinnor över tio år och modiga män. Medlemmarna i Hyss hoppas att publiken ska få med sig flera upplevelser och känslor när de lämnar teatern.

– Ett gott skratt och en tanke om att gilla sig själv. Vi är elakast mot oss själva, vi behöver bli snällare, säger Karin Leoson.

– Jag vill att de ska bli stärkta av att vi alla kämpar med samma saker – kroppen, livet –  alla har sin grej, säger Amanda Heijbel.

– Att kvinnor ska förstå att mycket av det här lägger vi på oss själva, det är inte män som tycker att vi till exempel borde ha större läppar, säger Liisa Aus. Blossom Tainton:

– Jag vill att publiken får med sig att de ska njuta av sig själva och livet.

Showen "Men – hur ser vi ut?" med artistgruppen Hyss har premiär den 1 november. Det blir sex föreställningar på Strand hotel i Visby och en i Östergarns bygdegård. Medverkande är Karin Leoson, Blossom Tainton, Amanda Heijbel och Liisa Aus.

Hyss i ett av sångnumren ur föreställningen "Men – hur ser vi ut?".
Hyss i ett av sångnumren ur föreställningen "Men – hur ser vi ut?".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!