Terra Nova skådeplatsen i ny skräckfilm

Välkända ansikten och nya bekantskaper i ny svensk långfilm som visas bio nästa år. Den senaste månaden har en skräckfilm spelats in i Fårösund och i Visby.

Terra Nova, Visby, var skådeplatsen när utomhusscenerna till den kommande svenska skräckfilmen "Andra sidan" spelades in. Apparaten under filminspelningen var stor, runt 30 personer ingick i teamet.

Terra Nova, Visby, var skådeplatsen när utomhusscenerna till den kommande svenska skräckfilmen "Andra sidan" spelades in. Apparaten under filminspelningen var stor, runt 30 personer ingick i teamet.

Foto: David Skoog

Visby2019-11-05 10:33

I mitten av juli berättade GT att en skräckfilm med namnet "Andra sidan" skulle spelas in på Gotland. Särskilt mycket mer än så fick den nyfikna inte veta.

– Tyvärr är det ofta så. Nu är det skönt att kunna få bjuda in er, konstaterar Tor Karlsson, platschef under inspelningarna av långfilmen.

Hela skräckfilmen spelas in på Gotland. Inspelningarna inleddes 8 oktober och pågår till 8 november. Merparten har filmats i studio i Fårösund, men när filmens utomhusscener spelas in är platsen Terra Nova i Visby.

Här har de boendes kvarterslokal fått agera sminkrum och matsal. Ett stenkast därifrån ligger parhuset som fått rollen som filmens skräckhus.

– Det har gått väldigt lätt att ordna lokaler. Gotlänningarna är alltid väldigt tillmötesgående, menar Tor Karlsson.

Gila Bergqvist Ulfung, producent på "Andra sidan":

– Första gången jag spelar in en film på ön, det är verkligen fantastiskt fint och har varit jättekul. Vi haft ett stort stöd från dag ett.

Filmen handlar om paret Shirin och Fredrik som flyttar till ett parhus tillsammans med Sarahs son Lucas, 6.

– Den "Andra sidan" av det här parhuset omgärdas av en ondska som vill åt Lucas, berättar Gila Bergqvist Ulfung.

Huvudrollerna spelas av Linus Wahlgren, Dilan Gwyn och sexårige Eddie.

– När jag läste manuset blev jag på riktigt svinglad. Det är så tydligt vilken historia som ska berättas. Samtidigt är den dramaturgiskt verkligen läskig på riktigt, säger Linus Wahlgren.

Han känns igen från filmer och tv-serier så som "Blå ögon", Rederiet och "Göta kanal". Och det är inte första gången Linus Wahlgren spelar in film på ön.

– Det är verkligen väldigt fint här, inte minst i Fårösund. Jag gillar Gotland, säger han.

Dilan Gwyn, aktuell med Viaplay-serien "Älska mig", är en av få som inte rest till och från fastlandet under inspelningarna.

– Jag har bott i Fårösund. Promenerat mellan Ica, gymmet och boendet.

Dessförinnan har Dilan Gwyn även synts i komedifilmen "Lyckligare kan ingen vara".

– Jag blev nyfiken på "Andra sidan" för att det är så pass ovanligt med svensk skräck. Och jag har alltid velat göra en skräckfilm.

"Andra sidan" är del av satsningen "Moving Sweden", ett samarbete mellan Sveriges television och Svenska filminstitutet. Om ganska exakt ett år är planen att "Andra sidan" ska visas på bio. Senare kommer den även att gå att se på Svt Play.

Gila Bergqvist Ulfung är producent på "Andra sidan". "Vi har haft ett stort stöd från dag ett".
Gila Bergqvist Ulfung är producent på "Andra sidan". "Vi har haft ett stort stöd från dag ett".
Karta: Platsen för inspelning av "Andra sidan"
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!