Staten vägrar betala för nedfallen sten

Staten betalar inget för de skador som uppkom när en sten från ringmuren lossnade och föll ner på en parkerad bil i Södra slottsgränd.

En nedfallen mursten gav ingen ersättning till bilägaren.

En nedfallen mursten gav ingen ersättning till bilägaren.

Foto: Tommy Söderlund

Visby2019-12-05 10:44

I april begärde en Visbybo ersättning hos Justitiekanslern med nära 10 000 kronor för skador som en sten orsakade, som den 13 mars i år lossnade från ringmuren och föll över bilen han parkerat i Södra slottsgränd. Kravet gällde att få ersättning för självrisk och hyrbil.

Region Gotland äger ringmuren och har även anlagt parkeringsplatserna i Södra slottsgränd. Det är dock Riksantikvarieämbetet som förvaltar muren och det är länsstyrelsen som ansvarar för tillsyn av muren. Skadeståndskravet ställdes därför till staten.

Riksantikvarieämbetet avstyrkte ersättning. Justitiekanslern påpekar i sitt beslut att ersättning endast kan betalas ut om skadan vållats vid myndighetsutövning. Så är inte fallet, anser JK.

Någon annan anledning att betala ut ersättning finns inte heller. Justitiekanslern anser att de årliga besiktningar och skadeförebyggande åtgärder som görs är tillräckliga, med hänsyn till ”den mycket säregna konstruktion som Visby ringmur utgör”.

Justitiekanslern noterar även, att om skador helt ska undvikas på grund av nedfallande stenar skulle hela murens sträckning behöva spärras av, i varje fall under vår och höst.

Riksantikvarieämbetet har i sitt yttrande till Justitiekanslern påpekat att före det att bilen skadades hade ytterligare en sten lossnat från muren och ramlat ner i Södra slottsgränd. Vid nästa översyn av muren ska muravsnittet vid gränden undersökas mer noggrant.

Karta: Södra Slottsgränd
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!