Rökfrihet krävs för att genomgå operation

Är du rökare och ska genomgå en operation? Då är det bäst att sluta. Fyra veckors rökfrihet gäller från och med nu.

Rökfrihet krävs inför operationer på Gotland, det beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden på onsdagen.

Rökfrihet krävs inför operationer på Gotland, det beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden på onsdagen.

Foto: Henrik Montgomery

Visby2019-10-17 16:11

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade på onsdagen att införa denna nya policy på Visby lasarett. Fyra veckors rökfrihet före och efter en operation är vad som gäller för att minska riskerna för komplikationer. 

Beslutet gäller patienter hos samtliga opererande enheter inom hälso- och sjukvården.

Mats-Ola Rödén (L) är ordförande i nämnden:

– Rökning ökar risken markant för det som är vårdskador i dag, som infektioner och proppar. Det skulle kunna minska vårdskadorna till hälften, det är min övertygelse.

Samtliga patienter som röker ska erbjudas rökavvänjning inför varje ingrepp för att uppnå rökstopp. Motsvarande erbjudande ska ges till personer med riskbruk av alkohol.

– Det handlar så klart om information, det är inget som går att kontrollera. Men säger en läkare att du måste vara rökfri försöker du förstås vara det, säger Mats-Ola Rödén.

Det hela skulle vara innebär såväl en ekonomisk vinst som en vinst för den enskilda individen

Nämnden beslutade även om en regional cancerplan för Stockholm-Gotland 2020-2023, motsvarande beslut togs i Stockholm i september.

Några viktiga mål är att fler unga ska vaccineras mot HPV, kunskap kring ärftlig cancer ska stärkas, cancer ska utredas utan fördröjning och kunskap om cancerrehabilitering ska öka. Forskning tyder på att 30-50 procent av all cancer kan förebyggas. 

På tisdagen skrev GT om hur hyrsköterskor spräckt vårdens budget. Inför kommande sommar kräver nämnden en tätare dialog med förvaltningen för att få till stånd en bättre rekryteringssituation då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!