Räddningstjänsten får fixa fönster på Snäck

Hårda vindar orsakar problem med glaspartier på höghuset vid Snäck. Under helger finns ingen personal som kan laga balkongerna, vilket gör att räddningstjänsten får rycka ut.

Bostadsföreningen Snäckgärdsbaden 1.

Bostadsföreningen Snäckgärdsbaden 1.

Foto: Emil Karlsson

Visby2019-09-29 17:30

Vid hårda vindar finns risken att de inglasade balkongerna i höghuset på Snäck tar skada. Mikael Håkansson är ordförande i bostadsrättsföreningen Snäckgärdsbaden 1, han minns att det under 2019 varit fyra balkonger till olika lägenheter som skadats.

– Det hela började i våras när stormen Alfrida drog fram. Då fick några glaspartier sig en känga. Som tur är har det aldrig handlat om en glasruta som splittrats utan om hela paneler som har hamnat fel i sina glidspår, säger Mikael Håkansson. 

Senast i mitten av september ska ett glasparti ha tagit skada av hårda vindar. Företaget som producerar glaspartierna heter TBO Haglinds AB och finns inte på Gotland, vilket innebär att lagningar kan bli problematiskt.

– Det finns folk som kan laga det här på Gotland, men de jobbar inte på helgerna. Det innebär att vid flera tillfällen har boende tvingats ringa till räddningstjänsten som fått rycka ut och säkra panelerna så ingen ytterligare skada uppstår, säger Mikael Håkansson. 

Enligt Mikael Håkansson har bostadsföreningen tillsammans med TBO Haglinds hittat en bra lösning, en gång per år ska kontrollanter från företaget se till att fönsterpaneler som riskerar att skadas bytas ut innan någonting händer. 

– Bostadsrättsföreningen betalar en summa till företaget för att kontrollanterna ska komma hit. Det är alltså ingen kostnad för dem som bor i huset.

Per Haglind är vd på företaget som producerar och monterar fönsterpanelerna till de inglasade balkongerna. Han menar att det tillhör ovanligheten att panelerna skadas och att räddningstjänst ska behöva rycka in.

När ni byter panelerna, sätter ni då in likadana som tidigare?

– Det gör vi än så länge, men som det ser ut blir stormarna hårdare och hårdare. Framöver kommer vi nog få förhålla oss till helt andra vindhastigheter som standard.

Vem är ansvarig vid personskador om en panel blåser sönder?

– Det är svårt att säga rent hypotetiskt. Man måste ju i så fall undersöka vad det är som faktiskt hänt. 

Hur ser du på att räddningstjänsten får rycka in och säkra balkongerna?

– Vi har samarbete med ett företag på Gotland som kan utföra reparationer, huruvida de har jourverksamhet eller inte vet jag inte. Jag tror det är mycket ovanligt att räddningstjänsten rycker ut på sådant. 

Som tur är har det aldrig handlat om en glasruta som splittrats utan om hela paneler som har hamnat fel i sina glidspår, säger Mikael Håkansson.
Som tur är har det aldrig handlat om en glasruta som splittrats utan om hela paneler som har hamnat fel i sina glidspår, säger Mikael Håkansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!