Paret tillbaka på ön – öppnar butik på Öster

En kväll i badtunnan vid sommarhuset i Eksta föddes idén om en butik som säljer köksredskap. Nu har gotländska paret Michael och Ayla Vinberg bytt storstadslivet mot lugnet.

Michael och Ayla Vinberg är tillbaka på Gotland efter en lång tid i Stockholm. På Östercentrum öppnar paret snart en ny butik.

Michael och Ayla Vinberg är tillbaka på Gotland efter en lång tid i Stockholm. På Östercentrum öppnar paret snart en ny butik.

Foto: Simon Nilsson

Visby2019-11-03 18:00

Snart öppnar en ny butik på Östercentrum i Visby. Bakom satsningen står gotlänningarna Michael och Ayla Winberg, paret som för ett år sedan återvände till ön efter flera år i Stockholm.

Det är duons intresse för matlagning och i synnerhet redskapen i köket som ligger till grund för butiken den kommande butiken på Kung Magnus väg.

– Vi pratar väldigt mycket om matlagning hemma, om allt från kvalitén på stekpannan till schysst porslin. Det har varit ett gemensamt intresse för oss i alla år, berättar Michael.

De har egentligen alltid sysslat med butik och försäljning på något sätt, Michael och Ayla Vinberg. Däremot aldrig på Gotland. Hon lämnade ön redan som 18-åring 1985, Michael 1998. Under åren i huvudstaden har han jobbat som säljare på bland annat Hugo Boss, Ralph Lauren och Björn Borg, hon i olika roller på företag så som H&M och Marimekko. Under flera år drev Ayla också en vintagebutik i Stockholm.

För ett år sedan blev parets dragningskraft till hemön för stor.

– Helt ärligt hade jag aldrig trott att jag skulle flytta tillbaka. Sedan vi byggde vårt fritidshus i Eksta har vi mer och mer känt att vi inte vet varför vi skulle åka därifrån. Vad är det som är bättre med Stockholm? Det är en helt annan livskvalité här, säger Ayla.

Michael fyller i:

– När vi var i huset i Eksta på somrarna och storhelgerna kände att vi inte ville åka hem igen. Det här beslutet känns jättebra. Vi är här för att stanna och vi har massor av idéer om vad vi vill göra på Gotland.

Idén till en butik som säljer köksredskap föddes inte, även om man kan tro det, hemma vid köksbordet.

– Nej, säger Ayla och skrattar. Vi har en badtunna som vi kallar för vår "thinking tub". Jag vet inte hur många kvällar vi suttit där och spånat idéer.

Första november får de tillgång till lokalen på Östercentrum. Senast lagom till julhandeln hoppas paret att butiken ska hålla öppet.

– Just nu är det stressigt. Det är mycket som står på agendan. November kommer vara tufft. Men det är både spännande och skrämmande, säger Michael.

– Det ultimata är att få jobba med det man tycker är kul. Det är det vi gör nu – och att vi dessutom kommer att få göra det tillsammans känns fantastiskt. Om man har en vision om hur man vill leva sitt liv så ska man följa den, säger Ayla.

Under flera år har Nails and spa hållit till i lokalen på Kung Magnus väg i centrala Visby.
Under flera år har Nails and spa hållit till i lokalen på Kung Magnus väg i centrala Visby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!