Oljeläckan: Sanering väntas klar efter lunch

Till en början var det oklart vad som egentligen inträffat, och vad som orsakat läckan. Anders Ekström, arbetsledare för VA-ledningsnät Norr, kunde efter en tid informera om att källan till oljeläckaget hittats.

Till en början trodda man att endast spillvattenledningar var drabbade men senare visade det sig att oljan spridit sig till en dagvattenledning som gick ut i havet.

Till en början trodda man att endast spillvattenledningar var drabbade men senare visade det sig att oljan spridit sig till en dagvattenledning som gick ut i havet.

Foto: David Skoog

Visby2019-09-17 11:35

Under måndagengjorde en oljeläcka i vattenledningarna runt området P18 att räddningstjänsten fick rycka ut på saneringsuppdrag. 

– Tyvärr har en ledning som leder ut i havet vid Södra Hällarna också drabbats av oljan. Ledningen är avstängd och brandkåren har nu börjat sanera. Även kustbevakningen är informerade om läckan, berättade Anders Ekström i en intervju under måndagen. 

Anders Fagerlund, yttre befäl vid räddningstjänsten på Gotland, kunde idag vid 11-tiden berätta att deras arbete på platsen var färdigt.

– Vi höll på under ett par timmar igår kväll och kunde sedan lämna över ansvaret till Regionen och ägaren till tvätthallen där oljan kom ifrån. 

Enligt Anders Ekström, arbetsledare för VA-ledningsnät Norr, väntas saneringen vara klar till strax efter lunch på tisdagen.

– Grabbarna har jobbat hela natten, nu på morgonen fick de gå och lägga sig och så tog lite ny kraft över. Tyvärr hamnade en begränsad mängd olja i havet men vad som görs med den får kustbevakningen besluta om,  säger Anders Ekström. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!