"Något väntar på mig på andra sidan havet"

Hon har varit ett självklart namn inom den gotländska politiken. Nu väljer Isabel Enström att lämna. "Jag är fritidspolitiker och behöver ett jobb."

Isabel Enström har länge jobbat med hållbarhetsfrågor, både när det kommer till miljö och socialt. Planen är att fortsätta jobba med de frågorna i Malmö och hon söker just nu jobb.

Isabel Enström har länge jobbat med hållbarhetsfrågor, både när det kommer till miljö och socialt. Planen är att fortsätta jobba med de frågorna i Malmö och hon söker just nu jobb.

Foto: Malin Stenström

Visby2019-12-03 08:11

För 14 år sedan klev Isabel Enström i land på Gotland för att studera ekologiprogrammet på dåvarande högskolan. Efter examen blev hon kvar och under åren har hon gjort sig ett starkt namn inom den gotländska politiken. 

Nu har hon beslutat sig för att flytta till Malmö och därmed lämna sina uppdrag inom Miljöpartiet på Gotland. Hon är i dag gruppledare och politisk sekreterare i partiet samt ledamot i regionstyrelsen, regionfullmäktige och tekniska nämnden.

– Jag har funderat på vad jag vill göra sedan valet. Nu är jag fritidspolitiker och behöver ett jobb, säger Isabel Enström.

Att valet föll på Malmö beror dels på att hon uppskattar storstadens litenhet och dess rika kultur.

– Sedan bor min partner där, berättar hon.

Isabel Enström engagerade sig i Miljöpartiet år 2009. Under sina tio år som lokalpolitiker på Gotland har hon suttit i majoritet i åtta. Hon ser tillbaka på åren med stolthet.

– Jag gick med i partiet när man ville bygga på Södra Hällarna. I dag är det ett naturreservat. Det var inget folk hoppade och studsade över då, men det har blivit bra och uppskattat. Det är så viktigt att ha grönområden nära en tätort, säger Isabel Enström.

Hon känner även stolthet över att partiet bidragit till skyddet av Ojnareskogen och Bästeträsk.

– Vi har jobbat mycket med vattenfrågorna, i dag värnar vi grundvattnet mer, konstaterar Isabel Enström.

Det ekonomiska läget har varit tuffast.

– Att komma in som ny med visioner för hur man kan utveckla och satsa, och istället har det handlat så mycket om att spara. Det har varit tufft.

Isabel Enström ersätts nu i regionstyrelsen av Lisbeth Bokelund, som varit aktiv i partiet sedan 2010. Hon sitter i dag som ledamot i fullmäktige och barn- och utbildningsnämnden. I tekniska nämnden kliver Katarina Krusell in som ordinarie ledamot.

– Lisbeth Bokelund kan partiet och Gotlandspolitiken. Det kommer att bli jättebra, jag är glad att hon vill ta sig an uppdraget, säger Isabel Enström.

Om allt går enligt plan flyttar hon till Malmö efter årsskiftet.

– Det känns kluvet att lämna Gotland. Gotland där en fantastisk plats att bo på, med så rik natur och kultur, bra mat och så många driftiga människor. Men Gotland finns kvar, jag kommer alltid att komma tillbaka. Och det finns något på andra sidan havet som väntar på mig.

Isabel Enström kommer att fortsätta som politiker inom Miljöpartiet.
Isabel Enström kommer att fortsätta som politiker inom Miljöpartiet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!