Liktal och Monoscream när rocken krockar

Hårdrock- och metalscenen på Gotland är inte stor. Men imorgon händer det oväntade i Visbys innerstad: Två hårdrockevent krockar med varandra.

Förra årets Distgiss lockade omkring 140 deltagare, i år hoppas arrangörerna på liknande siffror.

Förra årets Distgiss lockade omkring 140 deltagare, i år hoppas arrangörerna på liknande siffror.

Foto: Emil Lundberg/Arkiv

Visby2019-11-15 14:49

Imorgon, lördag, är det dags för årets upplaga av det återkommande hårdrock-quizet Distgiss. Sedan 2016 har evenemanget lockat rockare av den hårdare sorten från landets alla hörn. Förra året trängdes 36 fyrmannalag på Donners Event och prognosen för årets arrangemang ser inte sämre ut.

– Vi har någonstans mellan 30 och 40 lag anmälda i år också. Det är väldigt blandat vad det är för folk som kommer, vissa är bara rockintresserade medan andra gillar alla sorters musikquiz. Vi är ju lite av en nischad stand alone till Popgiss så det blir nog att lite popgissare dyker upp också, säger Micke Klintalm som är medarrangör.

Sedan tidigare har det vinnande laget fått äran att arrangera kommande års tävling. Men förra året tvingades man bortse från tradition då lagen som knep både första- och andraplatsen redan stått som arrangörer.

– Vårt lag, Think Dizzy, har hamnat i topp fem några år och senast kom vi trea. Det har varit kul att arrangera, men självklart lite utmanande också att fixa med lokal, sponsorer och sådant. Som tur är har vi fått bra hjälp tycker jag, säger Micke Klintalm.

Och i vanlig ordning står några stenhårda band med anknytning till ön för kvällens avslut. Liktal, Apocalypse Dudes och Exploding Leather Jackets äntrar scenen när solen gått ned. 

– I grunden finns någon koppling till Gotland hos alla banden, kanske inte så pass att alla medlemmar bor på ön just nu, men något i alla fall. Liktal kör lite death-punk, Apocalypse Dudes är ett Turbonegro-coverband och Exploding Leather Jackets spelar punk-garagerock, förklarar Micke.

Men Distgiss är inte ensamma om att locka rockare till Visby i helgen. På lördag arrangeras också Klubb Chaos på Wisby Hof i samarbete med kulturföreningen Roxy. En ny satsning där man försöker skapa en scen för metal-band att framföra egna alster. 

– I somras började vi snacka om att det fanns behov av en scen där metal-band kunde uppträda. Vi tog kontakt med Roxy och fick superbra hjälp. Det som händer på lördag är att tre band spelar, vårt egna, ett till från Gotland och så ett Stockholmsband, säger Danjel May som är en av initiativtagarna

Tidigare menar de båda medlemmarna i bandet Decadence Incarnate att hårdrocksscenen på ön faktiskt varit ganska bra men att det på senare år blivit glesare med spelningar.

– När man gick i skolan var det väldigt populärt, många var med i band och körde spelningar hela tiden. Nu har vi blivit vuxna och enklaste sättet att få ett gig på är att arrangera det på egen hand, förklarar Rickard Turnbull.

Och den självklara frågan blir då: Varför arrangeras två hårdrockevent inte bara samma helg utan samma dag?

– Det är inte något som vi gjort med mening. Vi satte vårt datum för ett halvår sedan. Det är väl inte omöjligt att det blir lite konkurrens i och med att vi delvis har samma målgrupp. Men förhoppningsvis drar vi folk så det räcker ändå, säger Micke Klintmalm. 

Var det då Klubb Chaos som hade en baktanke med det satta datumet?

– Nä, det handlar om otur. När vi satte datumet hade vi inte koll på att det var ett  annat evenemang samma dag. Ingen av oss är speciellt insatta i giss-världen så vi visste inget, säger Rickard Turnbull. 

– Men det ser rätt ljust ut, vi har ungefär 200 personer som via Facebook aviserat att de är intresserade av att komma och vi får plats med ungefär 160 i lokalen, säger Danjel May.

Danjel May har fungerat som spindeln i nätet vid arrangemanget av den ny hårdrocksscenen.
Danjel May har fungerat som spindeln i nätet vid arrangemanget av den ny hårdrocksscenen.
Lördagens band

Distgiss eftersläpp på Donners Event

Liktal (Gotland) 

Apocalypse dudes (Spidda över Sverige)

Exploding leather jackets (Gotland)

Klubb Chaos på Wisby Hof

Decadence Incarnate (Gotland)

Leading Light (Stockholm)

Monoscream (Gotland)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!