Hunden räddade familjen när laddare tog eld

Hunden Kipper fattade vad som hände och väckte familjen när laddaren till mobilen tog eld. " Jag är tacksam att ha en Kipper", säger Stina Stenlund.

Kipper är familjens hjälte. Stina Stenlund berättar att han är oerhört klok och varnar med ett speciellt skall, även när katten olovligen hoppar upp på köksbordet.

Kipper är familjens hjälte. Stina Stenlund berättar att han är oerhört klok och varnar med ett speciellt skall, även när katten olovligen hoppar upp på köksbordet.

Foto: Henrik Radhe

Visby2019-11-19 06:30

Det var natten till i lördags som familjen Stenlunds hund Kipper plötsligt började skälla. Dottern Malva hade satt mobiltelefonen på laddning under sängen.

– Kipper skällde och skällde och stod bredvid laddaren. Malva vaknade och såg att det kom ut gnistor och sprakade. Hon var modig och drog ut kontakten, säger mamma Stina Stenlund.

Det var först till frukost som hon fick reda på vad som hänt på natten.

– Det kändes hemskt och väldigt obehagligt. Utan Kipper hade vi inte vaknat. Om det hade gått en liten stund till hade det flammat upp i massa filtar som hängde ner. Då hade det tagit eld i hennes säng innan brandlarmet gått, säger Stina Stenlund.

Händelsen har fått familjen att bli vaksamma när mobiltelefoner sätts på laddning.

– Vi laddar bara när vi är hemma. Jag tror inte att folk tänker på att det är så pass farligt, säger Stina Stenlund.

Kippers insats hyllas av Per Wikberg, brandingenjör vid räddningstjänsten hos Region Gotland.

– Hunden har gjort ett kanonjobb, säger han.

Per Wikberg har själv hund och konstaterar att Kipper inte bara reagerade på att något var fel utan också förstod att larma familjen.

– Då har hunden ett väldigt starkt band till familjen och vill skydda dem som står högre i rang. En hund har ett extremt bra luktsinne, omkring 20 000 gånger bättre än vi människor, och känner att något är fel väldigt tidigt, säger han.

I går utsågs flatcoated retrievern Winni i Hälsingland till årets bragdhund i Sverige. Precis som Kipper väckte hon sin matte sedan ett elcykelbatteri fattat eld och fyllt hela huset med giftig rök. Enligt Brandskyddsföreningen har bränder till följd av överhettade USB-laddare ökat. Också moderna litiumjonbatterierna har visat sig kunna bli farliga, eftersom battericellerna kan explodera eller börja brinna.

– Att ladda innebär en risk att laddaren börjar brinna, och man bör ha en brandvarnare i det utrymme där man ska ladda, säger Per Wikberg.

Brandskyddsföreningens råd är att alltid ladda under uppsikt, aldrig på natten medan man sover, och att använda originalladdare och endast CE-märkta produkter. Apparaten som ska laddas bör alltid ligga på ett hårt underlag, inte i soffan eller i en säng, och kontakten ska dras ur när laddningen avslutas.

Per Wikberg följer de råden:

– Hemma laddar jag mobilen på köksbänken där jag har uppsikt, på jobbet på kontoret där jag har överblick.

Använd aldrig en trasig laddare och ladda aldrig på natten medan du sover, enkla råd från Brandskyddsföreningen för att förebygga bränder.
Använd aldrig en trasig laddare och ladda aldrig på natten medan du sover, enkla råd från Brandskyddsföreningen för att förebygga bränder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!