Hon öppnar ny butik - på Holmen

Till nästa sommar öppnar en ny butik på Holmen i Visby med marin inriktning. "Allt ska kunna kopplas till havet", säger Beata Afzelius, som ligger bakom satsningen tillsammans med familj och vänner.

Den nya butiken kommer att ha ett marint tema där allt som säljs har en koppling till havet.

Den nya butiken kommer att ha ett marint tema där allt som säljs har en koppling till havet.

Foto: Emil Lundberg

Visby2019-09-16 18:39

Många gotlänningar känner till Beata Afzelius från andra sammanhang. Hon har arbetat inom Region Gotland, bland annat som företagarlots, hon är före detta hotellägare samt konceptutvecklare för spel. Nu gör hon dock en helt annan satsning, helt skild från sitt vanliga jobb. Hon tänker nämligen öppna en butik på Holmen i Visby, mittemellan restaurangen Österdahls brygga och Visby gästhamn.

– Butiken ska ha ett marint tema där allt ska kunna kopplas till havet på något sätt. Det kan vara antikviteter, litteratur, bruksföremål eller praktiska saker, säger Beata Afzelius. 

Det marina temat förklarar hon med att butiken dels kommer att ligga vid hamnen, och dels med att både hon och familjen har en stark koppling och kärlek till havet.

– Min man är gammal fiskare och har starka traditioner till havet på det sättet. Vi har även en båt, som jag är en jäkel på att köra, som ligger i hamnen, säger hon med ett skratt.

Hon har alldeles nyligen fått sin bygglovsansökan beviljad om att göra om en förrådsbyggnad till butik, en butik som kommer att få namnet "Fiskhandlarns på Holmen".

– Men någon fisk kommer vi inte att kunna sälja till en början, på grund av att lokalen inte är anpassad för livsmedel. På sikt är dock tanken att det ska bli en fiskbutik, men det dröjer nog tills den nya detaljplanen för inre hamnen finns på plats.

Beata Afzelius säger att tanken med att öppna en butik på Holmen går i linje med den nya detaljplanen, som vill levandegöra inre hamnen.

– Planförslaget som finns är väldigt häftigt, där man vill blanda en aktiv hamn med besöksnäring och olika typer av verksamheter. Förhoppningen är ju att vår butik ska vara en del i att få mer rörelse i hamnen, och när allt är klart tror jag att vi kommer att se fler restauranger, butiker och mer liv i den delen av staden.

Framöver kommer paret att göra i ordning butiken både invändigt och utvändigt, och sedan hoppas de kunna öppna i god tid till nästa sommar. Det kommer dock huvudsakligen inte vara Beata Afzelius själv som står i butiken.

– Nej, det kommer nog mest den pensionerade fiskargubben att göra - min man alltså - samt resten av familjen inklusive det 5-åriga barnbarnet, säger hon med ett skratt.

Den nya butiken kommer att ligga mitt emellan Österdahls brygga och Visby gästhamn.
Den nya butiken kommer att ligga mitt emellan Österdahls brygga och Visby gästhamn.
Karta: Holmen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!