Hon lär unga skydda sig på nätet

Problemet med sexualbrott mot barn på nätet ökar. Därför har ett gäng niondeklassare fått lära sig hur man skyddar sig och hjälper kompisar som har drabbats.

För Harry Pettersson och Maja Booberg från Atheneskolan är det Snapchat och Instagram som gäller när de använder sociala medier.

För Harry Pettersson och Maja Booberg från Atheneskolan är det Snapchat och Instagram som gäller när de använder sociala medier.

Foto: Emil Karlsson

Visby2019-10-18 06:21

Ett gäng niondeklassare från Atheneskolan i Visby gick igår en heldagsutbildning om hur sexualbrott mot unga på nätet kan förebyggas.Tanken är att eleverna ska bli en slags ambassadörer och sprida kunskapen vidare till sina kompisar. Det är journalisten och författaren Caroline Engvall som ligger bakom utbildningen som kallas Safe selfie academy.

– Vuxna pratar alldeles för lite om det här med barn och unga. Jag upplever att vuxna tittar åt ett annat håll. Istället ger jag unga kunskaper så att elever kan lära elever, säger hon. 

Meningen är inte att barnen ensamma ska ta på sig uppgiften att hjälpa kompisarna men de får med sig verktyg för att kunna se signaler om att något är på tok. Så att de kan läsa mellan raderna och kan slussa den som behöver hjälp till en vuxen, kanske någon på skolan eller till polisen. 

– Deras roll är att lyssna, stötta och slå larm, säger Caroline Engvall.

Under dagen fick eleverna bland annat lära sig vilka olika brott som barn och unga kan utsättas för på nätet och det är ganska många; grooming, förtal, sexuella trakasserier, olaga hot och grov våldtäkt via nätet är några av dem. Andra kunskaper de fick med sig är vilka konsekvenser det kan få för barn som drabbas och hur de kan hjälpa sig själva och andra som råkar illa ut. 

– Det är viktigt att veta vad som är ett brott och vilka rättigheter man har, säger Caroline Engvall.

Nästan hälften av alla unga tjejer har varit med om att någon på nätet försökt få dem att prata om sex eller att skicka bilder med sexuellt innehåll när de inte velat det. En som själv har erfarenhet av det här är Maja Booberg, en av eleverna som är med på utbildningen. Tre gånger har det hänt och hon var 13 år första gången.

– Det var äldre män som tog kontakt när jag lagt ut bilder på Instagram. Först fick jag kommentarer sedan ville de att jag skulle göra det här och det här. Då blockade jag dem, säger hon och fortsätter:

– Det var äcklande. Och så blev jag osäker på mig själv, varför valde de just mig.

Någon polisanmälan gjorde hon inte, det är så normaliserat, säger hon och hon har bara berättat det för några kompisar.

– Det är lite hysch om det, det är litet pinsamt och man skäms lite och lägger skulden på sig själv.

Men det som hände har också lärt henne vad hon ska titta efter när hon tror att någon har dolda avsikter med att kommentera hennes bilder.

– Jag kollar på vilka andra de följer, vad de heter och så.

Maja Booberg och hennes skolkompis Harry Pettersson har båda anmält sig till Safe selfie academy för att de tyckte att det lät spännande.

– Det är ett intressant ämne. Jag vill få mer vetande och hjälpa kompisarna, säger Harry Pettersson.

– Det pratas mycket om det här idag och jag vill lära mig mer, säger Maja Booberg.

Ingen av dem ser några problem med att så småningom berätta om vad de lärt sig inför de andra i skolan.

– Det känns bara kul, det är viktigt, säger Harry Pettersson och Maja Booberg fyller i:

– Det är viktigt att sprida det här.

För Caroline Engvall fortsatte spridandet av kunskap även igår kväll. Då anordnade Unga Roma en kväll om barns utsatthet på nätet. Kvällen inleddes med en pjäs som baseras på en bok av Caroline Engvall som också ledde den efterföljande paneldebatten där poliser, åklagare och andra diskuterade hur situationen ser ut på Gotland.

Många unga som utsatts för sexualbrott på nätet har svårt att berätta om det. Skuld, skam och oro är några av skälen till varför.
Många unga som utsatts för sexualbrott på nätet har svårt att berätta om det. Skuld, skam och oro är några av skälen till varför.
Sexualbrott på nätet

Nästan hälften av alla unga tjejer har varit med om att någon på nätet har försökt få dem att prata om sex eller skicka bilder med sexuellt innehåll. 

17 procent av eleverna i åldrarna 13-16 år har under det senaste året råkat ut för att någon de inte känner har bett dem skicka nakenbilder/lättklädda bilder på sig själva. Siffran är ungefär densamma oavsett kön.

1,2 procent av alla 16-åriga tjejer har utsatts för sexuellt tvång på nätet. 

Källor: Brå, Statens medieråd, Statens ungdomsråd

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!