Förslaget: Bygg höghus på ödetomten i Visby

I ett medborgarförslag föreslår en gotlänning att regionen borde bygga tre höghus på den ödetomt på Bingeby där det tidigare låg växthus. "Dags att börja bygga på höjden", skriver han.

Växthusen i kvarteret Melonen i Visby brann ner 2002.

Växthusen i kvarteret Melonen i Visby brann ner 2002.

Foto: Tommy Söderlund/arkiv

Visby2019-09-22 07:06

Sedan regionens gamla växthus brann 2002 har det cirka 12 000 kvadratmeter stora området i kvarteret Melonen i Visby stått öde och förfallit. Under sommaren 2018 monterades de gamla stårramarna ner och sly röjdes bort, men några framtidsplaner för området har dock inte funnits. 

Nu menar dock en gotlänning att han kommit på en idé för hur området kan användas, och som samtidigt avhjälper den rådande bostadsbristen på Gotland. I ett medborgarförslag föreslår han nämligen att man bygger tre höghus på mellan 10 och 17 våningar på fastigheten. "Tanken bakom den här planen är bostadsbristen som råder på ön nu. Det här hade tillsatt måååånga lägenheter i området och även gett Bingeby ett lyft", skriver gotlänningen i medborgarförslaget. 

Han skriver även att han inser att tre höghus mitt i Visby skulle väcka en del reaktioner, men anser att det är viktigare att det byggs bostäder. "Visst, alla ska ha solnedgång i Visby och bla bla bla. Folk hade blivit väldigt sura över höghusen och dylikt, men det är dags att börja bygga på höjden", skriver han.

Det mesta tyder dock på att det här förslaget är omöjligt att genomföra, då man inte får bygga bostäder på platsen. Det berättade Region Gotlands planchef för GT i slutet på 2018.

– Eftersom det ligger innanför bullergränsen så kan det dessvärre inte bli några bostäder där. Men det kanske kan det bli någon kvarterslokal eller mindre verksamhet, sade han då.

En gotlänning vill att det byggs tre höghus på den gamla växthustomten på Bingeby.
En gotlänning vill att det byggs tre höghus på den gamla växthustomten på Bingeby.
Karta: Bingebygatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!