Få studenter har stannat på Gotland

Gotland har varit sämst i landet på att rekrytera studenter lokalt, men ett förändrat utbildningsutbud ökar chanserna.

Sundsvallsbon Erik Norstedt, i mitten, pratar med sin engelsk-amerikanska studiekamrat Axel Thomsen på Campus Gotland. De läser speldesign och projektledning och de flesta i klassen är från utlandet.

Sundsvallsbon Erik Norstedt, i mitten, pratar med sin engelsk-amerikanska studiekamrat Axel Thomsen på Campus Gotland. De läser speldesign och projektledning och de flesta i klassen är från utlandet.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Visby2019-11-26 10:00

Av de som tog en examen på den tidigare Högskolan på Gotland var endast 15 procent gotlänningar.

– Det var lägst regional rekrytering i hela Sverige, säger Sofia Berlin Kolm, utredare på Universitetskanslersämbetet, UKÄ.

Enligt UKÄ:s studie har bara 21 procent av alla studenter stannat kvar på ön, tre år efter examen.

– Det är lågt även där. Gotland sticker ut, men de här uppgifterna ska tolkas med försiktighet för att de kommer från tiden innan sammanslagningen med Uppsala Universitet, påpekar Sofia Berlin Kolm.

En av de gotlänningar som studerar på sin hemort är Åsa Åberg.    

– Jag tittade inte på andra utbildningar på fastlandet. Jag visste inte om jag skulle trivas med att plugga, så det kändes skönt att slippa flytta och ha vänner och familj nära, berättar hon.

Hon läser digital affärsutveckling och har flera vänner från ön som också har valt Campus Gotland, men de flesta som har läst vidare har flyttat till fastlandet. Efter en termin på kandidatprogrammet trivs hon bra och även om hon kan tänka sig att plugga vidare och söka jobb i andra delar av Sverige efter examen så vill hon etablera sig på Gotland. De inflyttade studenterna som Gotlands Allehanda har pratat med, är också nöjda med sina utbildningar, men det är ingen av dem som har planer på att bo kvar utan vill hellre till storstadsregionerna.

–  Jag tänker mig att jag kan bo kvar ett litet tag, men inte bosätta mig här. Det beror på hur arbetsmarknaden och bostadssituationen ser ut, säger Erik Norstedt från Sundsvall som studerar speldesign och projektledning.

Olle Jansson, rektorsråd för Campus Gotland på Uppsala Universitet, tror att de låga siffrorna i studien för den regionala rekryteringen och inflyttningen både har och kommer att öka.

– Utbudet idag är helt annorlunda och sedan dess har det startat flera utbildningar som först och främst rekryterar regionalt, säger Olle Jansson och nämner de nya utbildningarna till lärare, sjuksköterska, socionom och högskoleingenjör.

– De allra flesta börjar arbeta på Gotland efter de utbildningarna, så jag tror att den siffran också kommer att öka, tillägger han.

Statistiken från studien visar att Högskolan på Gotland redan har bidragit till både inflyttning och kompetensutveckling, med 15 procent som kom från Gotland innan studierna och 21 procent som bor kvar efter.

Gotländska Åsa Åberg valde att bo kvar i Visby och läser kandidatprogrammet i digital affärsutveckling.
Gotländska Åsa Åberg valde att bo kvar i Visby och läser kandidatprogrammet i digital affärsutveckling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!